Με την απολογία του Αύγουστου Σπάις (από τους πρωτεργάτες της Πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο), ξεκίνησε η ομιλία του Εργατικού Κέντρου Άρτας στην συγκέντρωση ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που χαρακτηρίστηκε για μια ακόμα φορά μαζική και δυναμική.


Το ΕΚΑ επικαλέστηκε τον Αύγουστο Σπάις για να δείξει, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση «στους εργαζόμενους τον δρόμο για την απαλλαγή τους από τα αφεντικά της βιομηχανίας που δημιούργησαν την ανήθικη περιουσία τους από το κλεμμένο αντίτιμο της εργασίας που δεν πληρώθηκε. Από την ανήθικη αποστολή τους να απολαμβάνουν το παν, χωρίς να κάνουν τίποτε».
«Τα εργοδοτικά εγκλήματα, στους χώρους δουλειάς (όπως και το πρόσφατο στο λιμάνι του Πειραιά) -προστίθεται- σηματοδοτούν τους “βομβαρδισμούς” που δέχεται καθημερινά σε “πόλεμο” και “ειρήνη” η εργατική τάξη».
Στην Άρτα και η φετινή Πρωτομαγιά επικεντρώθηκε στο θέμα αυτό, δίνοντας συνέχεια με την έκθεση ζωγραφικής με το έργο “FARINDOLA”, του ζωγράφου και συγγραφέα, Τάκη Βαρελά, με κύριο θέμα την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο Vois de Cazier του Βελγίου στις 8 Αυγούστου του 1956, στην οποία βρήκαν το θάνατο 262 ανθρακωρύχοι, κυρίως μετανάστες από Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα, Μαρόκο και Αλγερία, εκ των οποίων 60 ήταν από το αγροτοκτηνοτροφικό χωριό Farindola της Ιταλίας. «Δίνει συνέχεια -υπογραμμίζεται- και με την μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Πρωτομαγιάς το Σάββατο 14 Μαΐου στην πλατεία Σκουφά».
Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ, καταλήγει: «Οι νεκροί μας δεν σβήνουν και η εργατική τάξη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τους σβήσει, ούτε να τους πετάξει στο ράφι των παράπλευρων απωλειών της ανάπτυξης μιας δράκας “κλεφτοφονιάδων”».
Η μαζική και μαχητική πορεία που ακολούθησε κατέληξε συμβολικά στον χώρο της έκθεσης ζωγραφικής που λειτουργεί σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Άρτας και τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ