Την ανάθεση υπηρεσιών σε συγκεκριμένη εταιρία η οποία θα υλοποιήσει τις διαδικασίες καταχώρησης της ονομασίας “Γαρίδα Αμβρακικού” και “Σαρδέλα Αμβρακικού” της Περιφέρειας Ηπείρου στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ηπείρου.
Στόχος είναι να επιτευχθεί η πιστοποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα εντός των ορίων της παράκτιας ζώνης του Αμβρακικού Κόλπου, ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας Άρτας που χρηματοδότησε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η σαρδέλα Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή με τις 56 να έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής. Αντίστοιχα, η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή ενώ οι 22 έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας του έργου, Ιωάννη Σκούφο, στην γαρίδα, την σαρδέλα και την κουτσομούρα Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου. Προκειμένου να διαπιστωθούν με τρόπο αντικειμενικό και μετρήσιμο τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τα προϊόντα του Αμβρακικού από άλλα είδη που αλιεύονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές υψηλού κύρους.