Η σόγια αποτελεί ένα σημαντικό προϊόν, κυρίως για την κτηνοτροφία και ειδικά για τα ζώα κρεατοπαραγωγής.


Στη συντριπτική της πλειονότητα εισάγεται από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα οι μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις στη χώρα μας να προορίζονται κυρίως για την παραγωγή σογιελαίου με κατεύθυνση στην ενέργεια.
Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, όμως παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια. Δίνοντας την δική του εξήγηση για την εξέλιξη της σόγιας στη χώρα μας, ο Θέμης Καλπακίδης, παραγωγός από τους Φιλίππους Καβάλας, κάνει λόγο για μια καλλιέργεια με ιδιαίτερες τεχνικές και εκπλήξεις. «Μπορεί να σου δώσει από 200 μέχρι και 700 κιλά το στρέμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, σε συνδυασμό με τις καλλιεργητικές φροντίδες και τι θα κάνει ο παραγωγός».
Σε σύγκριση με το κόστος παραγωγής άλλων καλλιεργειών της περιοχής του, μας είναι φτηνότερη λόγω των μειωμένων εισροών. «Δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες αζώτου, καθώς δεσμεύει ατμοσφαιρικό άζωτο στα φυμάτια των ριζών, με αποτέλεσμα να βοηθά και στη γονιμότητα των εδαφών».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών ο κ. Καλπακίδης είπε ότι «δεν είναι μεγάλες οι διακυμάνσεις, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αλλά και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην αγορά. Πέρυσι ξεκινήσαμε με βάση τα 40 λεπτά το κιλό και φτάσαμε στα 51 λεπτά. Φέτος συζητάμε για πάνω από 50 λεπτά σε ενδεικτικές τιμές. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί».
Κλείνοντας, ο κ. Καλπακίδης επισήμανε τις πολλαπλές δυνατότητες του φυτού, που ενδείκνυται και για κτηνοτροφική χρήση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, αλλά και για ανθρώπινη. «Στον τομέα της διατροφής του ανθρώπου, η σόγια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Εμείς παράγουμε ως χώρα μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς της αγροδιατροφής, αλλά απαιτεί άλλους σχεδιασμούς μεταξύ των παρα- γωγών, των ερευνητών και της πολιτείας κλπ» καταλήγει.

Έρευνα από Τμήμα Γεωπονίας Άρτας
Μια νέα εξέλιξη στον τομέα έρευνας της σόγιας παρουσιάζει, εν τω μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με δήλωση του Νίκου Κορρέ, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου, η σόγια είναι ένα παρεξηγημένο φυτό και αξίζει να έχει μια ευκαιρία ακόμα στη χώρα μας. «Το Πανεπιστήμιό μας ξεκίνησε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την πιλοτική έρευνα επιλεγμένων ποικιλιών σπόρων σόγιας, που θα συμβάλλει στην μελλοντική διερεύνησή της στις κλιματολογικές συνθήκες της πατρίδας μας.
Οι σπόροι που θα δοκιμαστούν είναι μη γενετικά τροποποιημένοι, με στόχο πάντα την παραγωγή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Πιστεύουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για όλους τους ενδιαφερόμε- νους φορείς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ