Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στα χωριά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Άρτας λόγω των επιθέσεων των λύκων στα κοπάδια τους, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας.


«Τα τελευταία χρόνια -επισημαίνει- αποτελεί συχνό φαινόμενο, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, η εμφάνιση λύκων, οι οποίοι επιτίθενται σε αιγοπρόβατα και βοοειδή, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, αναγκάζοντας τους κτηνοτρόφους να παραμένουν συνεχώς κοντά στα κοπάδια τους για να τα προστατέψουν».
Ο Χρήστος Γκόκας επισημαίνει επίσης και κάτι άλλο πολύ σοβαρό. Ότι «οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις προβλέψεις του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς αποζημιώνει απώλειες από τέσσερα ενήλικα αιγοπρόβατα ή 17 αμνοερίφια (1/2 ασφαλιστική μονάδα) και πάνω. Κι αυτό όταν είναι γνωστό πως τις περισσότερες φορές είναι σχεδόν αδύνατη η ανεύρεση και επίδειξη των απολεσθέντων ζώων. Επιπρόσθετα το ποσό της αποζημίωσης δεν είναι ικανό για να αναπληρώσουν το χαμένο ζωικό τους κεφάλαιο».
Ο κ. Γκόκας γνωρίζοντας τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, που ολοένα πολλαπλασιάζονται, όπως με τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις ζωοτροφές, αλλά και με τις απώλειες του ζωικού κεφαλαίου τους από τις επιθέσεις των λύκων, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς για τις ενέργειές τους ώστε να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων από την αύξηση του πληθυσμού των λύκων και τις επιθέσεις στα ζώα τους.
Επιπλέον θέτει ένα ακόμα ερώτημα σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν αναφορικά με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ, με σκοπό αυτή να επαρκεί για την αντικατάσταση των απολεσθέντων ζώων, αλλά και να καταβάλλεται άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ