Στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων 21 και 22 Μαΐου

Στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων θα συμμετέχει το γνωστό και αγαπημένο σύνολο κρουστών της πόλης μας «KrotalArta», μαζί με Φιλαρμονικές, Ορχήστρες και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες που θα πλαισιώνουν την φετινή διοργάνωση.


Το Διεθνές Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδας και θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης».
Τον συντονισμό και την παρουσίαση του φεστιβάλ επιμελείται η δημοσιογράφος Βίκυ Χαντζή και τα «KrotalArta» ετοιμάζονται για μια δυναμική παρουσία με πολυπληθή αποστολή. Στόχο αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της 16χρονης πορείας τους, καταδεικνύοντας την πρωτοτυπία και την μοναδικότητά τους. Η συμμετοχή επιτυγχάνεται με την ευγενική χορηγία του Τάκη Έξαρχου (Τάκη του Αρτινού).
Λίγα λόγια για τα «KrotalArta»
Τα «KrotalArta» είναι μια ομάδα κρουστών, δημιούργημα του καθηγητή μουσικής Γεώργιου Γεωργίου, ο οποίος διδά- σκει τύμπανα και παραδοσιακά κρουστά στο Κεντρικό Ωδείο Άρτας.
Η πρώτη εμφάνισή τους πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2006 και έως σήμερα έχει δώσει 200 μουσικές παραστά- σεις ανά την Ελλάδα. Αποτελούνται από μαθητές του καθηγητή Γεώργιου Γεωργίου όλων των ηλικιών, που εμφανίζονται επί σκηνής με συνθέσεις πρωτότυπες του ίδιου, ειδικά διαμορφωμένες για την ομάδα. Οι μουσικοί χρησιμοποιούν μέρη από τα γνωστά μας drum όπως snare, floor tom και κουδούνες. Στον ήχο αυτών έρχονται να προστεθούν παραδοσιακά κρουστά της Ελλάδας, όπως νταούλια, τουμπερλέκια, ντέφια.
Οι ήχοι τους ποικίλουν ανάμεσα σε Rock, Latin, Funk, καθώς και ρυθμικά ιδιώματα, που ακροβατούν ανάμεσα στο παραδοσιακό άκουσμα και σε σύγχρονους ρυθμούς.
Με body percussion, βαρέλια, κοντάρια και πήλινα αγγεία φτιάχνουν έναν πρωτότυπο και διαφορετικό ήχο, παράγοντας μουσική. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ομάδας είναι η ζωντάνια της που σε συνδυασμό με τους πρωτότυπους ρυθμούς της παρασέρνει και ξεσηκώνει τον θεατή, κάνοντάς τον συμμέτοχο. Με κεφάτη groove διάθεση όλοι κινούνται στον ρυ-θμό της KrotalArta.
Η πολύχρονη και δυναμική παρουσία της ομάδας καταγράφεται ήδη σε πολλές μουσικές πολιτιστικές διοργανώσεις της περιοχής. Έχουν αποτελέσει προπομπό σε μεγάλες συναυλίες, ανοίγοντας την αυλαία για μουσικές παραστάσεις των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Ματούλας Zαμάνη, Χαϊνηδων, Locomondo και άλ- λων καλλιτεχνών.
Τα “KrotalArta” από την Άρτα, αναδεικνύουν στην πράξη το γεγονός ότι τα κρουστά από μόνα τους δημιουργούν ολοκληρωμένες μουσικές συνθέσεις. Ο δημιουργός τους, Γεώργιος Γεωργίου, αποδεικνύει ότι ο ήχος του συγκροτήματος, τα μουσικά κομμάτια και η απόδοσή τους καθιστούν τα KrotalArta πρωτότυπα και μοναδικά ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες κρουστών πανελληνίως, αλλά και εκτός των συνόρων της Ελλάδος.
«Διαλέξαμε τα κρουστά και ιδιαίτερα τα τύμπανα για τον εντυπωσιακό τους ήχο», τονίζει και προσθέτει: «Ξεχωρίζουν με την δυναμική τους παρουσία στη σκηνή. Προτάσσουν το πάθος. Στην πορεία τα δυναμικά αυτά τύμπανα γίνονται προέκταση του χαρακτήρα μας και της προσωπικότητάς μας.
Ο ξεχωριστός κόσμος της μουσικής απαιτεί ομαδικότητα, πειθαρχία και ανεξαρτησία των μελών του σώματός μας. Τα κρουστά και τα τύμπανα είναι σχετικά σύνθετα και πολύπλοκα όργανα.
Η μουσική τους απόδοση είναι επιτυχημένη μόνο εάν συντονιστούν απόλυτα, προσφέροντας έντονο ρυθμό με ξεχωριστό στυλ και ποικίλα ηχοχρώματα, που συγκινούν. Έτσι, τα «KrotalArta» ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και μοναδικότητά τους».
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ