Αλέξανδρος Δοσούλας: Η τιμή θα κυμανθεί από 12 έως 13 ευρώ το κιλό

Τεμαχισμένα πωλούνται κατά κύριο λόγο εφέτος τα αμνοερίφια και στο νομό μας, καθότι η ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και συνακόλουθα στις τιμές όλων των βασικών ειδών διατροφής πλήττουν το εισόδημα κάθε νοικοκυριού.


Μπορεί μεν από σήμερα και μέχρι το Μεγάλο Σάββατο να κορυφώνονται οι προμήθειες για το πασχαλινό τραπέζι, ωστόσο η εικόνα της κίνησης στην τοπική αγορά του κρέατος έχει διαμορφωθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με τις παραγγελίες στα τοπικά παραδοσιακά κρεοπωλεία.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Άρτας Αλέξανδρος Δοσούλας, επισήμανε προς τον «Τ» ότι ειδοποιό διαφορά στις παραγγελίες των Αρτινών καταναλωτών αποτελεί το γεγονός ότι αυτές αφορούν περισσότερο σε τεμαχισμένες παραγγελίες αρνιού ή κατσικιού και λιγότερο σε ολόκληρο. Στο παρελθόν, το τέταρτο ή το μισό αρνί αποτελούσε το μικρότερο ποσοστό των παραγγελιών κατά τις ημέρες του Πάσχα.
Σύμφωνα με τον κ. Δοσούλα η τιμή πώλησης για τα αμνοερίφια στο νομό μας θα κυμανθεί από 12 έως 13 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η αντίστοιχη ήταν από 9,5 έως 10 ευρώ το κιλό. «Αυξήθηκε το κόστος για τον παραγωγό και συνακόλουθα για εμάς καθότι αγοράζουμε ζωντανό και πληρώνουμε μεταφορά και σφάγια», επισήμανε ο ίδιος.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος τόνισε ότι η ακρίβεια στην ενέργεια πλήττει και το παραδοσιακό κρεοπωλείο με το σύνολο των μελών του Συλλόγου να πληρώνουν διπλάσια τιμολόγια ρεύματος για τη λειτουργία των ψυγείων και των καταστημάτων τους. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι αν κάποιος πλήρωνε 850 ευρώ ρεύμα, σήμερα καλείται να πληρώσει τουλάχιστον 1.700 ευρώ. «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε οικονομία. Σε ημέρες που δεν έχει κίνηση για παράδειγμα δεν λειτουργούμε όλα τα ψυγεία – βιτρίνες, δεν ανάβουμε όλα τα φώτα, όμως και πάλι το κόστος είναι πολύ υψηλό…».
Ενδεικτικό του πλήγματος που έχει δεχθεί ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, είναι πως σήμερα στο νομό εξακολουθούν να λειτουργούν μόλις 23 παραδοσιακά κρεοπωλεία, όταν πριν 5 με 6 χρόνια ήταν 44. Για να μην θυμηθούμε πριν την οικονομική κρίση του 2010 που η Άρτα είχε πάνω από 55 κρεοπωλεία. Οπότε η σταδιακή συρρίκνωση την περίοδο των μνημονίων συνεχίστηκε ως επέλαση τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την τραγική μείωση και της κτηνοτροφίας στην περιοχή.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συλλόγου, απευθυνόμενος στο καταναλωτικό κοινό ζήτησε την στήριξη του παραδοσιακού κρεοπωλείου, επισημαί- νοντας: «Ο καταναλωτής γνωρίζει ότι σε εμάς θα βρει ντόπιο κρέας άριστης ποιότητας. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας ξέρουν μέχρι και από πού ψωνίζουμε. Δηλαδή ξέρουν ότι παίρνουμε από τον τάδε κτηνοτρόφο στην Άρτα, που επίσης τον γνωρίζουν. Ο καταναλωτής, λοιπόν, έχει τη δύναμη και τον καλούμε να στηρίξει το παραδοσιακό κρεοπωλείο κι αυτό με τη σειρά του να μπορεί να στηρίξει τον τοπικό παραγωγό».
Εις ότι αφορά την συνολική ποσότητα κρέατος που θα διακινηθεί εφέτος στην Άρτα, ο κ. Δοσούλας ανέφερε: «Το γεγονός ότι όλοι αγοράζουν λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως φαίνεται ότι θα έχουμε περισσότερο κόσμο, οπότε η ποσότητα συνολικά που θα καταναλωθεί θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα διότι θα έρθουν πολλοί ετεροδημότες στην περιοχή. Θα αυξηθεί δηλαδή ο πληθυσμός από τους επισκέπτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ