Τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, έμαθαν οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου στην πολύ ενδιαφέρουσα δράση του Συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, “Αστρολάβος”, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του, στις 21 Μαρτίου, στην εαρινή ισημερία, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τον Δήμο.

Η γνώση μεταδόθηκε με την αναπαράσταση του πειράματος του Μαθηματικού Ερατοσθένη, διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Οι μαθητές παρατήρησαν τον ήλιο με την βοήθεια τηλεσκοπίου, μαθαίνοντας για τη μέτρηση του χρόνου, υπό την σκιά του ιστορικού ρολογιού του κάστρου της Άρτας, στην πλατεία Ρολογιού, όπου σήμερα είναι η αυλή του σχολείου τους.

Δεν έλειψαν όμως και οι διαγωνισμοί ζωγραφικής, χαρίζοντας στα παιδιά πλούσια δώρα, ενώ τα έργα τους θα εκτεθούν στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας Γιάννης Μόραλης όταν υπάρξει η δυνατότητα.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ τον Σύλλογο Αστρολάβο για τις διαφορετικές και χρήσιμες δράσεις που κάνει. Στηρίζουμε και είμαστε δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες που προάγουν μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση την εκπαιδευτική κοινότητα. Και μια και βρισκόμαστε στο 2ο δημοτικό, να πούμε ότι είναι ένα από τα παλαιότερα της Άρτας, που σύντομα θα το εντάξουμε για ενεργειακή αναβάθμιση».

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν κατά την οποία ο δήμαρχος και ο Σύλλογος “Αστρολάβος” απένειμαν τιμητική βράβευση στον συμπολίτη μας Σπύρο Τρομπούκη, ωρολογοποιό-αργυροχόο, τον άνθρωπο που η ζωή του όλη είναι συνυφασμένη με το ρολόι του κάστρου, διότι για περισσότερα από 40 χρόνια το κούρδιζε κάθε οχτώ ημέρες.

Κατά την στιγμή της  βράβευσης, ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τον κ. Τρομπούκη, ο οποίος εθελοντικά συντηρούσε και φρόντιζε 40 χρόνια τώρα το ρολόι μας, το ιστορικό μας ρολόι, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη ζωή όλων μας. Όταν δεν ακούγαμε τον χτύπο του ανησυχούσαμε πως κάτι συνέβαινε. Θα ήθελα ο κ. Τρομπόυκης να γίνει παράδειγμα προς όλους μας και όλοι μας μέσα από εκείνον να καταλάβουμε την αξία του εθελοντισμού και να τον προάγουμε».

Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κλεοπάτρα Βασιλείου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Ευαγγέλου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Λιόντος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος  Δημήτρης Τζούβας,  εκπρόσωποι του ίδιου Συλλόγου, η  διευθύντρια του 2ο δημοτικού σχολείου Μαγδαληνή Τάχου καθώς και εκπαιδευτικοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here