ΗΤΑΝ αρχές Οκτωβρίου 2021 όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την Άρτα χωρίς είναι αλήθεια να αφήσει αρχαιολογικό χώρο και μνημείο, παλαιότερο αλλά και νεότερο της πόλης, που να μην το δει από κοντά.
Μεταξύ των άλλων βρέθηκε και στο «Αρχοντικό Παπακώστα», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, μόνο που σήμερα μοιάζει ωσάν να έχει βομβαρδιστεί ενώ παράλληλα είναι έτοιμο προς ολοκληρωτική κατάρρευση.
Λόγω της επικινδυνότητας υπήρξε οπτική επαφή εξωτερικά, όμως με ικανοποίηση θα λέγαμε ότι έγινε δεκτό το ενδιαφέρον της για αγορά του «Αρχοντικού» από το υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την στέγαση των γραφείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, όπως η ίδια δήλωσε.
Σύμφωνα με όσα από έγκυρες πηγές πληροφορούμαστε το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται απλά σε δηλώσεις. Το λέμε διότι έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την αγορά του με «τιμή της αντικειμενικής αξίας κι ούτε ένα ευρώ παραπάνω» όπως είχε αναφέρει στην επίσκεψή της η κ. Μενδώνη. Ως προϋπόθεση έθεσε επίσης την ύπαρξη καθαρών τίτλων ιδιοκτησίας, όπως άλλωστε επιβάλλει η νομοθεσία.
Απ’ ότι φαίνεται η συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Αρταίων, ο οποίος εμπλέκεται σε θέματα ρυμοτομίας, με τον ίδιο να εμφανίζεται πρόθυμος στην παροχή των απαιτούμενων διευκολύνσεων.
Το ιδανικό βέβαια θα ήταν το «Αρχοντικό Παπακώστα» να περιέλθει στον Δήμο καλύπτοντας χρήσεις πολιτιστικών και κοινωνικών αναγκών. Ωστόσο όλες οι επιχειρούμενες προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.
Παρ’ όλα αυτά το μείζον εξακολουθεί να παραμένει η αναστήλωση και ανάδειξη του διατηρητέου κτιρίου για να φωτίζει μια ακόμα πλευρά της τοπικής ιστορίας σε σχέση με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την κοινωνική ζωή της πόλης. Προσδοκούμε όλοι σε μια αίσια έκβαση που πλην των άλλων θα απελευθερώσει ένα τμήμα που παραμένει αποκλεισμένο ακριβώς επειδή το κτίριο κινδυνεύει από πλήρη κατάρρευση.
«Αυλαία» στην δικαστική αντιπαράθεση για το Αρχοντικό «Παπακώστα»
«Αυλαία» και στην δικαστική αντιπαράθεση που εκκρεμούσε για το Αρχοντικό «Παπακώστα», αφού μόλις πριν λίγες ημέρες το αρμόδιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Άρτας έκρινε αθώα την ιδιοκτήτρια του κτιρίου για την πράξη της παράβασης περί «επικινδύνων οικοδομών».
Ταυτόχρονα την κήρυξε ένοχη για την πράξη τής μη συμμόρφωσής της αναφορικά με την υποχρέωση να συντηρεί το μνημείο, οπότε και της επέβαλε ποινή φυλακίσεως επτά μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τον ισχυρισμό της περί οικονομικής αδυναμίας της για την συντήρησή του.
Έτσι, έληξε και το δικαστικό μέρος της συγκεκριμένης υπόθεσης, οπότε τώρα πλέον απομένει να δούμε εάν θα υλοποιηθεί η παραχώρηση του κτιρίου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για να στεγάσει τις υπηρεσίες της. Κι αυτό διότι τελικά οι κληρονόμοι της οικογένειας φαίνεται ότι υπαναχώρησαν και ως προς ύψος του ποσού που αρχικά ζητούσαν για την απαλλοτρίωσή του. Η εφημερίδα μας θα παρακολουθεί το θέμα, ελπίζοντας να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η διαδικασία ώστε να αναδειχθεί επιτέλους το, ομολογουμένως, «ταλαιπωρημένο» μνημείο.