Δυναμική επιστροφή στα πολιτιστικά πράγματα της Άρτας ετοιμάζει τον ερχόμενο μήνα ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος «Αστρολάβος» μετά την αναγκαία παύση ένεκα των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Σύλλογος σχεδιάζει την εκδήλωσή του για την 21η Μαρτίου, ημέρα εαρινής ισημερίας σε εξωτερικό όμως χώρο ώστε να διέπεται από καλύτερες συνθήκες προφύλαξης από την εξάπλωση της νόσου covid-19.
Υπό τον τίτλο «Στη σκιά του ρολογιού», ο «Αστρολάβος» πρόκειται να διοργανώσει την εκδήλωση στον αύλειο χώρο του 2ου δημοτικού σχολείου, δίπλα στο ιστορικό ρολόι και το Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης, 11 το πρωί. Θέμα της θα αποτελέσει ο υπολογισμός της περιμέτρου της γης σε εφαρμογή του πειράματος του Ερατοσθένη. Στον ίδιο χώρο, όμως, όπως άλλωστε το συνηθίζει ο εν λόγω Σύλλογος, θα εκτυλίσσονται κι άλλες παράλληλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα ζωγραφική για παιδιά.
Μαθαίνουμε ότι πρόκειται για διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα το ιστορικό Κάστρο και το ρολόι περιλαμβάνοντας την βράβευση της καλύτερης δημιουργίας με την προσφορά ενός τηλεσκοπίου. Βραβεία επίσης θα περιλαμβάνει η εκδήλωσης και για άλλες συμμετοχές που αποτελούν ευγενική χορηγία του Αρτινού συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου και του Δημήτρη Μελικέρτη, οι οποίοι δωρίζουν για το σκοπό αυτό βιβλία τους για παιδιά.
Το μεγάλο τηλεσκόπιο του Συλλόγου, εν τω μεταξύ, θα στηθεί στο πεδίο ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες να προβαίνουν σε παρατήρηση του ήλιου κατά το εαρινό ηλιοστάσιο, παρέχοντας έτσι μια ακόμα διαφορετική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους.

Βράβευση Σπύρου Τρομπούκη
Ιδιαίτερη, ωστόσο, ενότητα στην εν λόγω εκδήλωση είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει η τιμητική βράβευση του Σπύρου Τρομπούκη.
Ο Σύλλογος σχεδιάζει να τιμήσει τον Αρτινό ωρολογοποιό – αργυροχόο, που επί δεκαετίες είχε τη ευθύνη του ρολογιού της πόλης όταν αυτό λειτουργούσε με τον παλιό μηχανικό τρόπο, απαιτώντας καθημερινό κούρδισμα. Ο Σπύρος Τρομπούκης υπήρξε ο τελευταίος φροντιστής του ιστορικού ρολογιού, χτισμένο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα 1775, που δεν σταμάτησε να δίνει τον παλμό της πόλης.
Είναι ο συμπολίτης μας που από τα νεανικά του χρόνια ανηφόριζε καθημερινά ακούραστα μέχρι το Κάστρο, τραβώντας τα πέτρινα αρχικά, και αργότερα σιδερένια βαρίδια για το κούρδισμα, ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του ρολογιού. Είναι ο ίδιος που συνέδεσε τον ρυθμό της ζωής του με εκείνο των δεικτών του ρολογιού (παραμένουν ίδιοι από την κατασκευή τους) και μάλλον το αγαπά όσο κανείς άλλος. Αξίζει την τιμή. Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ