Πόρους ύψους 150 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια (2022 – 2023), για ένα μέτρο που ενισχύει τους γεωργούς, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση χημικών, διαθέτει, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο, η κυβέρνηση.


«Εκδόθηκαν – αναφέρει – δύο προσκλήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες αφορούν τη μείωση της ρύπανσης του νερού από την γεωργική δραστηριότητα. Πρόκειται για “εφαρμογή αγρανάπαυσης”, “εφαρμογή αμειψισποράς” και “εφαρμογή χλωράς λίπανσης” σε δενδρώδεις καλλιέργειες.
Η δράση εφαρμόζεται σε 30 περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ευπρόσβλητες από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης (ΖΕΝ), καθώς και σε επτά περιοχές σημαντικών υγροτόπων.
Αναφορικά με την περιφέρεια Ηπείρου, στις Ευπρόσβλητες Ζώνες περιλαμβάνεται η πεδιάδα Άρτας – Πρέβεζας και στις υγροτοπικές περιοχές οι υγρότοποι Αμβρακικού και το Εθνικό Πάρκο της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, οι Καλλικρατικοί Δήμοι που εμπίπτουν ολικώς ή μερικώς στις ευπρόσβλητες περιοχές είναι: Αρταίων, Γ. Καραϊσκάκη, Ζηρού, Κεντρ. Τζουμέρκων, Νικ. Σκουφά, Πάργας και Πρέβεζας.
Οι Καλλικρατικοί Δήμοι που εμπίπτουν ολικώς ή μερικώς στις υγροτοπικές περιοχές είναι: Νικ. Σκουφά, Ακτίου – Βόνιτσας και Αμφιλοχίας».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος δήλωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει πολλές φορές το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, το οποίο ευθυγραμμίζεται με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το πρόγραμμα απονιτροποίησης. Ενισχύουμε τους γεωργούς με σημαντικούς πόρους προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση χημικών, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των υδάτων. Επιτυγχάνουμε: Διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, διαχείριση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, πρόληψη της διάβρωσης των εδαφών και βελτίωση της ποιότητάς τους. Ταυτόχρονα, κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, καθώς η αποστολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ