ΕΝΑ πραγματικό αλαλούμ επικρατεί στα σχολεία (και) της Άρτας από τη στιγμή που διαπιστώνεται κρούσμα κορωνοϊού μαθητή ή μαθήτριας σε μια τάξη.


Εν πρώτοις γίνεται επίσημη ανακοίνωση από την διεύθυνση του κάθε σχολείου και εν συνεχεία διαμοιράζεται βεβαίωση προς τους υπόλοιπους συμμαθητές της τάξης ότι αποτελούν στενή επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19. Η βεβαίωση, όπως αναγράφεται «εκδίδεται για δωρεάν διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου σε δημόσια δομή».
Από δω και πέρα είναι που ξεκινά ένας ολόκληρος μαραθώνιος που ενίοτε καταλήγει να είναι βασανιστικός. Όλες οι ανακοινώσεις περί των διαγνωσμένων με τον ιό γίνονται το πρωί. Οι επαφές, δηλαδή οι μαθητές που βρίσκονται στην ίδια τάξη με το επιβεβαιωμένο κρούσματα, είναι προφανές ότι παίρνοντας την βεβαίωση του σχολείου είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσουν για να πάνε μόνοι τους σε δημόσια δομή προκειμένου να κάνουν το rapid test, διαδικασία που υπαγορεύεται να γίνει μέσα σε δύο ώρες. Είναι, επομένως, λογικό να τηλεφωνούν στους γονείς τους για να τους συνοδεύσουν.
Αν πρόκειται για γονείς που εργάζονται είναι αναγκασμένοι να παίρνουν άδεια από την εργοδοσία, δίδοντας φυσικά προτεραιότητα σ’ αυτό που απασχολεί τα παιδιά τους. Επειδή, όμως, είναι σύνηθες να εμφανίζονται κρούσματα κορωνοϊού στις τάξεις, το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο. Γνωρίζουμε πολλές περιπτώσεις μαθητών, των οποίων οι γονείς αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια άδεια τρεις φορές μέσα σε μια εβδομάδα! Και καλά για τους εργοδότες που δείχνουν κατανόηση, εάν συμβαίνει το αντίθετο τότε τί γίνεται; Όπως, επίσης, γνωρίζουμε και περιπτώσεις γονέων που εργάζονται σ’ άλλους νομούς, οι οποίοι προστρέχουν σε διάφορες λύσεις ώστε τα παιδιά τους να πάνε για rapid test.
Πάμε τώρα σ’ ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα που προκύπτει. Στις επαφές με το κρούσμα, δηλαδή στους μαθητές που είναι στην ίδια τάξη με τον συμμαθητή τους που διαγνώστηκε με τον ιό, δίνεται περιθώριο δύο ωρών για το rapid test, το οποίο εάν είναι αρνητικό επιστρέφουν στο σχολείο. Δωρεάν τεστ γίνονται από τον ΕΟΔΥ σε χώρο έξω από το Κέντρο Υγείας Άρτας. Περνώντας προχτές Δευτέρα για παράδειγμα από κει είδαμε μια ουρά που έφτανε από δω μέχρι το… υπουργείο Παιδείας! Έβλεπαν γονείς αυτή την εικόνα και αρκετοί έκαναν στροφή προς διάφορα φαρμακεία με την ελπίδα ότι θα είναι μικρότερη έστω κι αν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν. Τα ίδια όμως και εκεί…
…Επιστροφή ξανά έξω από το Κέντρο Υγείας και στήσιμο πάλι στην ουρά. Μήπως, αλήθεια, είναι κάπως αυθαίρετος ο χρόνος των δύο ωρών; Μήπως δεν τα υπολόγισαν σωστά παραγνωρίζοντας ότι οι ουρές είναι ατελείωτες καθώς για τεστ προστρέχουν μαζί με τους μαθητές και άλλοι πολίτες; Διότι ξέρετε τι συμβαίνει. Αν οι μαθητές με αρνητική διάγνωση δεν επιστρέψουν στο σχολείο μετά από την παρέλευση δύο ωρών παίρνουν απουσίες. Και νομίζουμε ότι έχει συμβεί. Δεν είναι παράλογο; Κοντά στην αγωνία για το αν είναι θετικοί προστίθεται από πάνω κι αυτή για να βρεθούν εντός χρόνου!
Αν αφήνουν να διαιωνίζεται η συγκεκριμένη τακτική προκειμένου να αναγκάσουν τους γονείς να οδηγήσουν τα παιδιά τους στον εμβολιασμό, νομίζουμε πως δεν είναι φρόνιμο. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εντείνουν την αγανάκτηση και να επιτείνουν την ανασφάλεια. Ειδικοί δεν ήμαστε για να προτείνουμε λύσεις, όμως η ίδια η ζωή, η καθημερινότητα κι αυτή η τακτική, αποδεικνύουν ότι ακολουθείται ένας λάθος δρόμος.
Στην περίπτωση μάλιστα που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των επιστημόνων ότι επειδή η «Όμικρον 2» είναι περισσότερο μεταδοτική από την… σκέτη «Όμικρον» και πως θα κολλήσουμε όλοι, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τί πρόκειται να επακολουθήσει. Και στις σχολικές κοινότητες φυσικά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ