ΕΝΤΟΝΑ ήταν τα πυρά που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων στο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα «Απάτητα Βουνά».


Σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε την Κυριακή, ο αρμόδιος της επιτροπής περιβάλλοντος του κόμματος Κώστας Τζόβας ανέφερε ότι «από τη μια η κυβέρνηση διαφημίζει ή ορθότερα – με την λογική τους – θυσιάζει “έξι βουνά χωρίς αιολικά” και από την άλλη απογυμνώνει από κάθε θεσμική θωράκιση και περιβαλλοντική προστασία όλα τα υπόλοιπα. Όλα τα υπόλοιπα τα παραδίδει βορά στους “πράσινους επενδυτές” εν ονόματι της “πράσινης μετάβασης”».
Κριτική άσκησε, επίσης, και για την κατάργηση 36 Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και όλων των κηρυγμένων Εθνικών Πάρκων της χώρας μαζί με τις διοικήσεις τους, τις οποίες αντικαθιστούν από ένα Αθηνοκεντρικό Οργανισμό με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, οριζόμενο από τον εκάστοτε υπουργό. «Σβήνουν έτσι – πρόσθεσε – κάθε ίχνος κοινωνικής συμμετοχής, συναπόφασης, παρέμβασης και ελέγχου, καθιστώντας ουσιαστικά τον τόπο “Απάτητο” για τις τοπικές κοινωνίες αλλά έτοιμο προς “καταπάτηση – αξιοποίηση” από την ανεξέλεγκτη επενδυτική βουλιμία είτε για υποδομές (κατασκευαστικές – τουριστικές) μέσα σε θεσμοθετημένες προστατευόμενες περιοχές και εκτός οικισμών, είτε για την ανάπτυξη ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) χωρίς κανένα απολύτως περιβαλλοντικό, χωρικό ή γεωγραφικό σχεδιασμό. Με τον τρόπο αυτό αλλάζουν βίαια τις χρήσεις γης και υποβαθμίζουν παραγωγικά αγροτικά τοπία, όπως γίνεται με τα διάσπαρτα φωτοβολταϊκά πάρκα».
Ο κ. Τζιόβας υποστήριξε ότι τα «Απάτητα Βουνά» ήταν μια σημαντική ιδέα και πρόταση της επιστημονικής κοινότητας που εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να αποτελέσει το μεγάλο άλλοθι της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ