ΤΑ γυρίζουν οι Αμερικανοί, όπως ακούμε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, για τον αγωγό East Med, που ο αρχικός σχεδιασμός ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ ήταν διασχίζοντας την Δυτική Ελλάδα και φτάνοντας το φυσικό αέριο στην Θεσπρωτία να έχει αποδέκτη την Ευρώπη.


Μέσω αυτού του αγωγού διατηρούσαμε την ελπίδα ότι είχαμε λαμβάνειν και εμείς στην Ήπειρο. Όμως το κοινό υπηρεσιακό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ακυρώνει το σχέδιο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου λόγω Αμερικανικής μεταστροφής, που επισήμως επικαλείται ότι μια τέτοια προοπτική είναι οικονομικά ασύμφορη.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι άλλα κρύβονται πίσω από την αναδίπλωση των ΗΠΑ.
Διαβάζουμε πως η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Post» δεν επικαλείται την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού ή το κόστος κατασκευής (6 δις δολάρια), αλλά ότι αποτελεί «εστία ενστάσεων» για την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα προς τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και αδειάζοντας Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Αυτή η εξέλιξη – επισημαίνεται – αποτελεί μια σημαντική ήττα για την Ελληνική και Κυπριακή ενεργειακή και γεωστρατηγική πολιτική, ενώ φαίνεται παράλληλα να κινείται υπέρ των Τουρκικών συμφερόντων.
Ταυτόχρονα ακυρώνει το αφήγημα πολιτικών και αναλυτών της χώρας μας περί απομόνωσης της Τουρκίας, θα προσθέταμε εμείς, εξανεμίζοντας, σε ότι αφορά την Ήπειρο, τις ελπίδες για πρόσβαση στον αγωγό φυσικού αερίου East Med (Eastern Mediterranean).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ