ΕΝΩ η απογραφή συνεχίζεται, οι πρώτες αναλύσεις των στοιχείων από ανθρώπους που έχουν πρόσβαση, αναφέρουν ότι στο νομό Άρτας ο πληθυσμός αναμένεται να εμφανιστεί μειωμένος, χωρίς ωστόσο να καθίσταται ακόμα γνωστό το εύρος.


Εκτός από τους αριθμούς και τα ποσοστά η προσοχή – και ευλόγως – είναι στραμμένη και στις εκλογικές έδρες, οι οποίες αν η μείωση είναι μεγάλη διόλου απίθανο να χαθεί η μια από τις τρεις σήμερα. Με σιγουριά γι’ αυτό αν δεν ολοκληρωθεί η απογραφή κι αν δεν δοθούν επισήμως στην δημοσιότητα τα στοιχεία, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει.
Την ίδια στιγμή το Γραφείο Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Άρτας συνεχίζει την προσπάθειά του ώστε να μη μείνει κανείς εκτός απογραφής, καθότι όπως μάς αναφέρεται, παρατηρούνται κάποιες επιπλέον ελλείψεις. Γνωρίζοντας τις επιφυλάξεις (και) των συμπατριωτών μας λόγω κορωνοϊού, καθώς ανάμεσα στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται οι αποστάσεις – και κυρίως αυτές – από το Γραφείο μεταφέρουν το μήνυμα μέσω της εφημερίδας μας που λέει το εξής: «Ανοίξτε τις πόρτες στα παιδιά…» δηλαδή στους απογραφείς.
Το μήνυμα αυτό εκλαμβάνουμε και ως ύστατη έκκληση ούτως ώστε ο νομός Άρτας να μην βρεθεί σε πληθυσμιακά «τάρταρα». Στο εν λόγω Γραφείο ίσως να γνωρίζουν περισσότερα. Κατανοούμε, ωστόσο, ότι τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έως τώρα αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό που με τίποτα δεν πρέπει να παραβιαστεί, καθώς πρόκειται για δημόσια υπηρεσία που τηρεί τις αρχές της.
Μιλώντας με τον δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστο Χασιάκο όσο και με τον ομόλογό του τού Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο, που φαίνεται ότι οι Δήμοι τους θα εμφανίσουν την μεγαλύτερη μείωση, το παραδέχονται ήδη. Εκτιμούν ότι ο πληθυσμός θα εμφανιστεί χαμηλότερος περίπου κατά 20% σε σύγκριση με την απογραφή του 2021. Αυτοί ξέρουν. Και ξέρουν διότι έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους συνδημότες τους, συνομιλώντας και για την απογραφή.
Και κατά 20% μειωμένος να είναι πράγματι ο πληθυσμός, θα συνιστά αιμορραγία γιατί κοντά στη μείωση αναμένεται να εμφανιστεί και γερασμένος, αφού επιστροφές στις πατρογονικές εστίες από τη νεώτερη γενιά δεν καταγράφονται. Κι αν καταγράφονται είναι με το σταγονόμετρο. Ως εκ τούτου θα μιλάμε για έρημα χωριά δίχως το δυναμικό των ηλικιών που θα μπορούσαν να δώσουν μια μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση.
Ότι τα χωριά μας – κυρίως τα ορεινά – έχουν ερημοποιηθεί και τείνουν να εγκαταλειφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό δύσκολα αμφισβητείται. Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους. Το θέμα όμως είναι τί κάνει διαχρονικά η πολιτεία ώστε να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στα χωριά μας. Αλλά και τί πολιτικές εφαρμόζει ούτως ώστε μέσω κινήτρων να ζωντανέψουν ξανά.
Μέχρις στιγμής πάντως απολύτως τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα. Χαρακτηριστικό των πολιτικών είναι η υπερσυγκέντρωση και όχι η αποκέντρωση, με αποτέλεσμα να ενισχύει ακόμα περισσότερο την αστυφιλία, με τους νέους κυρίως, αλλά εσχάτως και τις μεγαλύτερες ηλικίες, να σπεύδουν προς ανεύρεση εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως συνέβαινε παλιά. Αλλά και στο εξωτερικό, δημιουργώντας νέο μεταναστευτικό ρεύμα κι ας κομπάζουν τα κόμματα της εξουσίας ότι πετυχαίνουν το “brain gain».
Ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που αμείλικτα θα προκύψουν μόλις δοθούν επίσημα τα στοιχεία της απογραφής 2021, είναι αν η σημερινή κυβέρνηση και τα κόμματα συνολικά θα λάβουν το μήνυμα στην περίπτωση που δουν πλήρη ερήμωση των χωριών. Κι ακόμα χειρότερα αν δουν μηδενικούς πληθυσμούς σε κάποια απ’ αυτά, διότι και τέτοιες περιπτώσεις εκτιμάται ότι θα υπάρξουν.
Όσον αφορά, λοιπόν, την απογραφή συνεχίζεται και σύμφωνα με τα όσα μάς αναφέρονται από το Γραφείο Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Άρτας, αναμένεται να κλείσει έως τέλος Ιανουαρίου. Σε όλο το νομό οι απογραφείς είναι 260 συν 83 τομεάρχες που αντικείμενό τους είναι η απογραφή κτιρίων.
«Ανοίξτε τις πόρτες στα παιδιά…» επομένως, για να… σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται, που λένε και οι αδελφοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας.
Βασίλης Παππάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ