Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, Εσωτερικών Μ. Βορίδη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανό, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Τουρισμού Β. Κικίλια και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, κατέθεσε για το σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου, ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας.

Στην ερώτησή του αναφέρει ότι η προωθούμενη κατασκευή του έχει ως χώρο αναφοράς την Κοιλάδα Αχελώου, θα είναι ισχύος 83,60 MW και το γεγονός αυτό απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία της Άρτας και ιδιαίτερα της περιοχής Τετραφυλίας Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.

Όπως ο κ. Γκόκας σημειώνει «το έργο αυτό βρίσκεται ήδη στο πλαίσιο διαδικασίας έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αφορά στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, ύψους περίπου 90 μέτρων, στην περιοχή Αυλακίου – Μεσόπυργου, στην ονομαζόμενη Κοιλάδα Αχελώου, η οποία είναι σήμερα μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000».

Ο ίδιος αναφέρεται στην αντίθεση για την κατασκευή του έργου από τους κατοίκους, τους τοπικούς φορείς, τον Δήμο και την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και στο περιεχόμενο των αποφάσεών τους. Παράλληλα τονίζει ότι «από τα στοιχεία του φακέλου της Μελέτης και τα τεχνικά στοιχεία του έργου, προκύπτει ο κατακλυσμός μιας τεράστιας επιφάνειας, εμβαδού 13,70 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ ήδη, πριν απ’ αυτό, στα όρια του νομού Άρτας, υπάρχει το φράγμα της Συκιάς, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά και λίγο πριν απ’ αυτό το φράγμα της Μεσοχώρας, που είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει, επίσης ως υδροηλεκτρικό έργο. Έργα για τα οποία δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, επίσης, είναι γνωστό ότι κατά μήκος του ποταμού Αχελώου έχουν ήδη κατασκευαστεί έξι φράγματα», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η περιοχή θεωρείται κορεσμένη και έχει ήδη υποστεί σημαντική οικολογική και περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Επιπλέον αναφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα της περιοχής όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των ορίων του έργου, τη στιγμή που η ίδια περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Κοιλάδας Αχελώου – Μετεώρων Αγράφων.

Σημειώνει παράλληλα ότι «κατακλύζονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και αξιοθέατα της περιοχής, καθώς και πολλά κτίσματα που αφορούν εγκαταστάσεις για τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, ενώ θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στις παραγωγικές δραστηριότητες, αγροτικές και κτηνοτροφικές, βιοκαλλιέργειες, μελισσοκομία, καλλιέργειες αρωματικών φυτών και άλλες, αλλά και γενικότερα στην πανίδα και την χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής, όπως και αλλοίωση στα γενικότερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, αποκοπή οδικών συνδέσμων μεταξύ οικισμών, καθώς και μείωση δασικών εκτάσεων. Προβλέπεται μάλιστα ότι θα υπάρξουν και αλλαγές που αφορούν στο κλίμα της περιοχής, καθώς και επιπτώσεις από την ήδη επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή. Κι όλα αυτά την περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου και του χαρακτηρισμού της ως Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς της UNESCO».

Λόγος γίνεται επίσης για ανατροπή των χαρακτηριστικών της κοινωνικής ζωής και των κατοίκων της περιοχής, των δραστηριοτήτων τους, αλλά και την εξέλιξη μιας σοβαρής προσπάθειας των τελευταίων ετών για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σκοπό την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη, με συνδυασμό δράσεων και έργων, μια ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γκόκα είναι αυτονόητο ότι η γνώμη των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και της αυτοδιοίκησης, έτσι όπως εκφράζεται, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η κατασκευή του ΥΗΕ Αυλακίου δεν είναι συμβατή με όλα αυτά τα στοιχεία, δεν είναι προς όφελος των κατοίκων και της περιοχής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησής του».

Η ερώτησή του συνίσταται στα εξής: «Προτίθενται οι αρμόδιοι υπουργοί να λάβουν υπόψη τους την γνώμη των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης  Α’ και Β’ Βαθμού για την μη έγκριση και αδειοδότηση κατασκευής του έργο; Θα υπάρξουν από πλευράς τους ενέργειες για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Κοιλάδας Αχελώου στο πλαίσιο των σχεδιασμών και των ενεργειών των τοπικών φορέων, των Δήμων και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ