ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ευχάριστα τους κατοίκους της Νεράιδας Τρικάλων των 11 μόνιμα διαμενόντων, με την απόφασή του να περάσει τις ημέρες των διακοπών του μαζί τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός.


Στο όμορφο χωριό των Τζουμέρκων ο Αλέξης Τσίπρας μετά της οικογένειάς του και ένα φιλικό τους ζευγάρι έφτασε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς προερχόμενος από το χωριό του Αθαμάνιο και σύμφωνα με τα όσα μάς μεταφέρονται θα παραμείνει το πιθανότερο έως και αύριο εορτή των Θεοφανείων. Η επίσκεψη είναι ιδιωτική και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον ίδιο να απολαμβάνει την ηρεμία που σε υποβάλλει το φιλόξενο περιβάλλον και η φυσική ομορφιά, δικαιώνοντας απόλυτα, όπως μαθαίνουμε, την επιλογή του.
Η περιοχή δεν είναι άγνωστη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς την είχε επισκεφθεί και στο διάστημα πριν γίνει πρωθυπουργός, όμως αυτή τη φορά παραμένοντας περισσότερες ημέρες δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του, αναφέρουν οι κάτοικοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε.
Παράλληλα, αυτό που τούς προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η απλότητα που τον διακρίνει, όπως και η οικειότητα που καλλιεργήθηκε από την πρώτη στιγμή της άφιξής του. «Είναι τόσο απλός και τόσο φιλικός που τον νιώθουμε πραγματικά σαν συγχωριανό μας» μάς ανέφεραν στις συνομιλίες μας και πρόσθεσαν: «Καθόμαστε στην πλατεία και συζητάμε μαζί του σαν γνώριμοι από παλιά, αποφεύγοντας όμως τις πο-λιτικές συζητήσεις, διότι κατανοούμε ότι ήρθε στο χωριό για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει από το κα-θημερινό βεβαρημένο έτσι κι αλλιώς πολιτικό του πρόγραμμα».
Ο Αλέξης Τσίπρας με την σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα, τα δύο παιδιά τους και το φιλικό ζευγάρι, διαμένουν στον ξενώνα του «Λευτέρη και Λουκίας», ιδιοκτησίας της πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά Εύης Καρακώστα, που κατάγεται από τη Νεράιδα, που είναι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα.
Στο αγαπημένο του χωριό αυτές τις ημέρες βρέθηκε ο και συνεργάτης μας λαογράφος και συγγραφέας Σπύρος Νεραϊδιώτης μετά του γιου του Χρήστου (οδοντίατρος), οι οποίοι γνωρίστηκαν με το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όχι μόνο αυτό αλλά ο Σπύρος προσφέρθηκε ασμένως να τον… μυήσει στην λαογραφία του τόπου, κάτι που φάνηκε ότι το εκτίμησε τα μάλα.
Στο ίδιο διάστημα, από τα Τρίκαλα όπου διαμένουν πήγαν στο χωριό τους οι εκπαιδευτικοί Βασίλης και Θωμάς Μαντέλος, οι οποίοι έδωσαν ιστορικά στοιχεία της περιοχής στις ξεναγήσεις προς τον πρόεδρο. Πλην των άλλων άτυπη ξενάγηση έγινε στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο ιερέας του χωριού (παπαποστόλης). Κατά την διάρκεια της εισβολής και κατοχής από τους Γερμανούς ναζί είχε αποτελέσει καταφύγιο των ανταρτών γι’ αυτό και αποτέλεσε στόχο.
Ξενάγηση έγινε, επίσης, στο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο, όπου εδώ ο Σπύρος Νεραϊδιώτης είχε πάρα πολλά να πει. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το αποτύπωμα της τοπικής ιστορίας που αποτελεί πράγματι διδαχή. Από τους ανθρώπους που φρόντισαν το λαογραφικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, δεν απουσιάζει η μά-θηση των παρελθόντων ετών.
Στο Λαογραφικό Μουσείο είναι το-ποθετημένα τα σχολικά θρανία και πάνω παλιά βιβλία με τα οποία τα παιδιά μάθαιναν γράμματα. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η σύζυγός του τα περιεργάστηκαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ανασύρονται μνήμες ανεξίτηλες στον χρόνο, τότε που οι εποχές ήταν αλλιώς. Τότε που παρά τις δυσκολίες της ζωής η περιοχή των Τζουμέρκων ανέδειξε πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων, επιστήμονες, προσωπικότητες σ’ όλους τους το-μείς. Κι όλα αυτά ο Σπύρος Νεραϊδιώτης τα αποτύπωσε με τρόπο ξεχωριστό κάτι που άλλωστε τον διακρίνει.
Κι επειδή, καθώς λέει κι ο θυμόσοφος λαός, το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, στα πατήματα του πατρός κινείται και ο γιος του Χρήστος, που ήταν συμμέτοχος σ’ όλη την παρουσίαση στην γνωριμία του χωριού προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Ορμητήριο το Αθαμάνιο
Μπορεί μεν να διαμένει στη Νεράιδα όπου και περνά αρκετές ώρες, όμως ορμητήριο για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το χωριό του Αθαμάνιο.
Μόλις ήρθε για διακοπές στα Τζουμέρκα, αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό απόγευμα της Πρωτοχρονιάς και μετά πήγε στη Νεράιδα. Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι πίνοντας στο πόδι ένα τσιπουράκι με τους κατοίκους του χωριού, ξεκίνησε για την καθιερωμένη επίσκεψη στα Θεοδώριανα για να δει με την οικογένειά του και το φιλικό ζευγάρι τους καταρράκτες, μόνο που όπως μάθαμε το χωριό ήταν έρημο από κόσμο.
Από κει προορισμό αποτέλεσε το Αθαμάνιο όπου ο και φίλος μας πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σπύρος Φώτης με την καλή ταβέρνα στην πλατεία, είχε ετοιμάσει φαγητό που περιελάμβανε και του… πουλιού το γάλα. Για τον Σπύρο δεν είναι μόνο ένας απλός συγχωριανός. Είναι πάνω απ’ όλα φίλος. Πηγαίνοντας ο πρόεδρος στο Αθαμάνιο επισκέπτεται φυσικά και το σπίτι του κάτι που συνηθίζει από μικρό παιδί.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, των διακοπών του περιλαμβάνονται σύντομες αποδράσεις στην περιοχή που γνωρίζει πάρα πολύ καλά και την οποία πάντοτε τιμά. Κι απ’ ότι εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, την αγάπη του αυτή επιχειρεί να μεταδώσει και στα παιδιά του, τα οποία, απ’ ότι μάς μεταφέρεται, χαίρονται τις στιγμές στα Τζουμέρκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ