ΤΟ θερμό χειροκρότημα των πάνω από 80 παρισταμένων (πολλοί μέρες πανδημίας που διανύουμε), απέσπασε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Θεμελιωτές» που συνέγραψαν οι καθηγήτριες Μαρία Μπίρμπα (φυσικός) και Ζέτα Αδαμοπούλου (μουσικός) από την Ηλεία, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΣΚΟΥΦΑΣ».


Η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος που αναφέρεται χρονικά στην περίοδο που τέθηκαν τα θεμέλια της Φιλικής Εταιρείας, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ παράλληλα δίνει απαντήσεις στο πώς τα όνειρα των απλών καθημερινών ανθρώπων μπορούν να κινήσουν τον τροχό της ελευθερίας και κατά συνέπεια την ίδια την ιστορία.

Κλεοπάτρα Βασιλείου
Ως διοργανώτρια της εκδήλωσης, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κλεοπάτρα Βασιλείου, αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο «ΣΚΟΥΦΑΣ» που αγκάλιασε με ενθουσιασμό από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία, ανέφερε στην συνέχεια: «Η υποστήριξη της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων και η εκπροσώπησή της στο πρόσωπο του προέδρου, μας τιμά και ανοίγει δρόμους συνεργασίας.
Οι “Θεμελιωτές” είναι ένα βιβλίο που μυεί τον αναγνώστη φυσικά και αβίαστα σε ένα ταξίδι σε γνώριμα μονοπάτια και σε αντανακλάσεις του χρόνου που σμίλεψαν τη ζωή στον ρου της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους».

Οι ομιλητές
Η Εύη Βασιλάκη, προϊσταμένη Οικονομικού της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, υπεύθυνη για τον συντονισμό της εκδήλωσης, έδωσε πρώτα τον λόγο στον πρόεδρο της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων Αθανάσιο Κατσίμπελη, με τη συνδρομή της οποίας πραγματοποιήθηκε.
Ο κ. Κατσίμπελης ανέφερε προσωπικά σχόλια για τις συγγραφείς και την εκπαιδευτική τους δράση, καθώς και για την συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας.
Την επιμέλεια παρουσίασης του βιβλίου είχε οΚωνσταντίνος Κωσταβασίλης, φιλόλογος, διδάκτωρ Ιστορίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ». Ο κ. Κωσταβασίλης μίλησε για την ιστορική ακρίβεια των γεγονότων, την δομή του έργου, την αφήγηση, τον τρόπο δηλαδή που περιγράφονται τα γεγονότα, την σημαντικότητα της έρευνας για την υλοποίησή της, αναλύοντας παράλληλα το βιβλίο με φιλολογική και επιστημονική επάρκεια και ακρίβεια.

Το θεατρικό του «ΣΚΟΥΦΑ»
Το πνεύμα της εποχής μετέφεραν στη συνέχεια τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Συλλόγου «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ». Το κοινό παρακολούθησε έκθαμβο τις αφηγήσεις αποσπασμάτων του μυθιστορήματος, με την καθοδήγηση και την σκηνοθετική επιμέλεια της θεατρολόγου Έλλης Μάνθα και με την πολύτιμη βοήθεια της υπεύθυνης του Θεατρικού Εργαστηρίου του Συλλόγου, Ειρήνης Νάκα.
Στην αφήγηση των κειμένων συμμετείχαν οι: Φώτης Παπαφώτης, Νικόλαος Μπανταλούκας, Θωμάς Χρήστου, Χρυσάνθη Γαλάνη, Φιλύρα Φιλίππα, Φωτεινή Τσαδήμα, Εύη Ματσούκα, Μαρία Ράπτη, Ευαγγελία Γεωργίου, η μικρή Θεοδώρα Σερέτη, μαθήτρια του 9ου δημοτικού Άρτας και από τη Α/θμια Εκπαίδευση ο Ηλίας Μαλαμής, διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου Άρτας.
Σημαντικό στοιχείο, άξιο αναφοράς, αποτελεί το γεγονός ότι οι αφηγητές φορούσαν γιλέκα και ζωνάρια, ενώ οι αφηγήτριες ζώνες και κοσμήματα από αυθεντικές Ηπειρώτικες παραδοσιακές στολές του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου.
Οι συγγραφείς
Οι συγγραφείς μίλησαν για το βιβλίο τους, καθώς και για τους λόγους που τις ώθησαν να γράψουν αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα.
Βασίστηκαν, όπως ειπώθηκε, αφενός στην διδασκαλική τους ιδιότητα, αφετέρου στην μακρόχρονη φιλία τους αλλά και την επιμονή. Επιμονή που χρειάστηκε μακροχρόνια και ενδελεχή έρευνα ώστε να δημιουργήσουν το βιβλίο με τίτλο «Θεμελιωτές» με σαφή αναφορά στην ιστορική πραγματικότητα του τόπου μας.
Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρ-τας, με τους «Θεμελιωτές», κλείνει το 2021, παρατηρώντας το παρελθόν με περίσκεψη, περισυλλογή και επίγνωση.
Χαιρετισμοί – παρόντες
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο περιφερειακός σύμβουλος εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Φώτης Φώτιος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Αρταίων Δημήτριος Ευαγγέλου εκ μέρους του Δήμου.
Το παρόν τους, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, οι αντιδήμαρχοι πολιτισμού και παιδείας Νίκος Λιόντος και Δημήτρης Ευαγγέλου αντίστοιχα, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παρασκευή Χαμπηλομάτη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, διευθυντές και προϊστάμενοι σχολείων και υπηρεσιών, πρόεδροι Συμβουλίων και Συλλόγων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ