Θλίψη στην Ήπειρο και σ’ όλη την Ελλάδα. Την Κυριακή το πρωί «έφυγε» από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καταγόμενος από τα Ιωάννινα Κάρολος Παπούλιας.


Γεννημένος στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο, αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών, συνεχίζοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Μιλάνο, ενώ στην συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια. Στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου τοποθετήθηκε υφυπουργός Εξωτερικών. Την περίοδο 1985 έως 1989 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και στην κυβέρνηση Ζολώτα αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Επανήλθε στην θέση υπουργού Εξωτερικών το 1993 παραμένοντας έως το 1996.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, θέση την οποία κατέλαβε από τον πρώτο γύρο στις 8 Φεβρουαρίου 2005 με 279 ψήφους βουλευτών. Ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στις 3 Φεβρουαρίου 2010.Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου, αφήνοντας πίσω του τρεις κόρες.
Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατό του εξέδωσαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου (πρόεδρος Δημοκρατίας): «Τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα.
Με συγκίνηση και θλίψη απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό στον Κάρολο Παπούλια, τον ευπατρίδη Ηπειρώτη και πολιτικό. Η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα καθόρισαν τον βηματισμό του, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή προσήλωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που υπερασπίστηκε με συνέπεια σε όλη τη διαδρομή του».
Βλαντιμίρ Πούτιν (πρόεδρος Ρωσίας): «Θα τον θυμόμαστε ως γενναίο άνδρα, ο οποίος στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε από τις γραμμές της Αντίστασης ενάντια στους φασίστες κατακτητές και ως αληθινό φίλο της Ρωσίας, ο οποίος με την ιδιότητα του Προέδρου και από άλλα υψηλά κρατικά αξιώματα συνεισέφερε πολλά για την ανάπτυξη της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».
Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός): «Η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από έφηβος ακόμη πολέμησε τον Γερμανό κατακτητή. Στα χρόνια της ωριμότητάς του αντιστάθηκε στη δικτατορία. Και, αργότερα, ως βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της δημοκρατικής ζωής της χώρας. Αποκορύφωμα της πορείας του, η ομόθυμη και πανάξια εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση που υπηρέτησε με σύνεση και με σοφία επί μία δύσκολη δεκαετία».
Κωνσταντίνος Τασούλας (πρόεδρος Βουλής): «Ο Κάρολος Παπούλιας με τη δράση του διεκδίκησε την ελευθερία και τη δημοκρατία, για να τις υπηρετήσει εν συνεχεία πιστά, γόνιμα, και ευόρκως, μέχρι το τέλος της μεστής ημερών ζωής του. Από το σπίτι του Μεζίνη που νοίκιαζε η οικογένειά του στην ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων ήδη προπολεμικά, μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο η πορεία του χαρακτηριζόταν από γνήσια λαϊκότητα και ποτέ λαϊκισμό, προσήλωση στο δημοκρατικό πολίτευμα και την ευρωπαϊκή μοίρα της χώρας που την κατακτήσαμε, όπως έλεγε, «περνώντας από σαράντα κύματα», αλλά και πίστη στις αρετές και δυνατότητες των Ελλήνων που σε κάθε ευκαιρία αναδείκνυε».
Νίκος Αναστασιάδης (πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας): «Υπήρξε ένας σταθερός φίλος της Κύπρου και υποστηρικτής των δικαίων της. Μας θλίβει όλους η είδηση του θανάτου του».
Έλιο Ντι Ρούπο (πρωθυπουργός Βαλλονίας Γερμανίας): «Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας, σπουδαίος δημοκράτης και εξαιρετικός διπλωμάτης. Εκφράζω στον ελληνικό λαό και τους οικείους του όλη μου την αδελφική στοργή και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Αλέξης Τσίπρας (πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ): «Βαθιά δημοκρατικός, άνθρωπος του μέτρου, αλλά και της πράξης, ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου. Η αφοσίωσή του στην πατρίδα, το λαό, την ελευθερία και τη δημοκρατία, καθορίζει τη ζωή του, από τα μαθητικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και τον αγώνα κατά της Χούντας, μέχρι την ανάδειξή του στο ύπατο θεσμικό αξίωμα της χώρας. Τίμησε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ήθος, τον ανθρωπισμό, την προσήλωση στο διάλογο και τους θεσμούς, και το σεμνό ενωτικό του παράδειγμα».
Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ): «Ταυτίστηκε με την διορατική, πατριωτική και εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ήταν οραματιστής της ειρήνης και του ανθρωπισμού. Ο Κάρολος Παπούλιας συνέδεσε τη ζωή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια».
Δημήτρης Κουτσούμπας (γενικός γραμματέας ΚΚΕ): «Διακρίθηκε για την έντιμη πολιτική του διαδρομή, αφήνοντας το ιδιαίτερο στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας».
Κυριάκος Βελόπουλος (πρόεδρος «Ελληνικής Λύσης»): «Οι ενέργειές του τον Μάρτιο του 1987, όταν η Ελλάδα παρότι μέλος του ΝΑΤΟ σύναψε συμφωνία με την Βουλγαρία, ιδρυτικό μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, για την απόκρουση της τουρκικής απειλής, διδάσκουν ακόμα και σήμερα ότι η υπεράσπιση του Έθνους υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες».
Προκόπης Παυλόπουλος (πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας): «Ο Κάρολος Παπούλιας, ευπατρίδης πολιτικός με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές, υπηρέτησε πολλαπλώς τον δημόσιο βίο της χώρας, ιδίως δε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με υψηλό πατριωτικό αίσθημα, ανιδιοτελή αφοσίωση στο καθήκον και ανεπίληπτο ήθος. Αιωνία η μνήμη του».
Κώστας Σημίτης (πρώην πρωθυπουργός): «Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε φίλος κι ένας αφοσιωμένος αγωνιστής ήδη από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα».
Κώστας Καραμανλής (πρώην πρωθυπουργός): «Ευπατρίδης πολιτικός που υπηρέτησε με αίσθημα ευθύνης τη χώρα και τίμησε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, με τη σωφροσύνη και τη μετριοπάθεια που χαρακτήρισαν άλλωστε ολόκληρη τη πορεία του στο δημόσιο βίο. Προσωπικά θα κρατήσω στη μνήμη μου τις μακρές συζητήσεις μας, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία του στην πολυαγαπημένη του γη της Ηπείρου».
Γιώργος Παπανδρέου (πρώην πρωθυπουργός): «Υπήρξε ένας συνεπής δημοκράτης, με έντονη αντιδικτατορική δράση, ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας και στενός οικογενειακός φίλος που εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στο ΠΑΣΟΚ… Με την συνολική του δράση, έδωσε παράδειγμα αφοσίωσης στις αρχές του και τα ιδανικά του, ενώ με γενναιότητα και καρτερικότητα αντιμετώπισε κάθε δυσκολία, ακόμα και όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ακραίες αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, όπως στις εκδηλώσεις για την Επέτειο του ΟΧΙ στη Θεσσαλονίκη το 2011».
Ευάγγελος Βενιζέλος (πρώην πρόεδρος ΠΑΣΟΚ): «Ολιγόλογος και ουσιώδης, εξέφρασε την πιο ευπρεπή εκδοχή της μάχιμης πολιτικής ως αδελφικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και για πολλά χρόνια υπουργός των Εξωτερικών με γνώση και άποψη».
Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ. Μάξιμος: «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία ενός μεγάλου και άξιου τέκνου της Ηπειρωτικής γης, του Κάρολου Παπούλια. Ο αείμνηστος Κάρολος υπήρξε μεγάλο πολιτικό ανάστημα, με εξέχουσα θητεία σε πολλές κυβερνητικές θέσεις – ιδιαίτερα σε αυτήν της εξωτερικής πολιτικής – και υπηρέτησε πιστώς την πατρίδα και τον Ελληνικό λαό, αξιωθείς και της υψίστης πολιτειακής τιμής. Προπέμποντάς τον “επί τον ακύμαντον λιμένα του Κυρίου”, συλλυπούμαστε τους οικείους του και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του. Αιωνία του η μνήμη».
Δήμος Ιωαννιτών: «Υπήρξε από τους ανθρώπους που αγάπησαν βαθιά τον τόπο τους και τον τίμησε από όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε.Η προσφορά του ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην εξωστρέφεια της πόλης και στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Αλβανία.
Από τους καλύτερους γνώστες της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας αφήνει το στίγμα του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η Ήπειρος γίνεται φτωχότερη με την απώλειά του».
Γιώργος Σουκουβέλος (δήμαρχος Ζαγορίου): «Αγάπησε το Ζαγόρι μας όσο κανείς άλλος, απέκτησε σπίτι στους Φραγκάδες και σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν έδειχνε πόσο αγαπούσε την περιοχή μας. Θα θυμάμαι πάντα ότι όταν χρειάστηκε πρoσέφερε τις υπηρεσίες του στο Ζαγόρι μας με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα».
Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης και δημοτικοί σύμβουλοι: «Υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα με πολιτικό ήθος και συνέπεια και είχε αφιερώσει τη ζωή του στη Δημοκρατία και το κοινό καλό.
Σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου αλλά και μετέπειτα, συνδέονταν στενά με το Δήμο Πωγωνίου, με την Πωγωνιανή να αποτελεί για τον Κάρολο Παπούλια αγαπημένο ησυχαστήριο και είχε αναπτύξει σχέσεις ζωής με τους κατοίκους της περιοχής».
Όλγα Γεροβασίλη (γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ): «Σήμερα αποχαιρετάμε έναν Ηπειρώτη που υπηρέτησε πολυεπίπεδα την Ελλάδα και τη Δημοκρατία. Ως Αθλητής, Αντιστασιακος, Πολιτικός, Υπουργός και Πρόεδρος, έθετε πάντοτε τον προσωπικό και πολιτικό πήχη ψηλά, ξεπερνώντας τον και ανεβάζοντάς τον με το παράδειγμά του ακόμα ψηλότερα. Καλό ταξίδι, κύριε Πρόεδρε».
Μαρία Κεφάλα (βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ): «Θα τον θυμόμαστε για την προσφορά του από τις θέσεις που υπηρέτησε στην μακρά πολιτική πορεία του και για τον ήπιο πολιτικό λόγο του, την αξιοπρέπεια και τα μηνύματα ενότητας που εξέπεμπε».
Μερόπη Τζούφη (βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ): «Η ενεργός συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πολιτική διαδρομή του. Προασπίστηκε με σθένος την προβολή της χώρας μας και του γενέθλιου τόπου του».
Χρήστος Γκόκας (βουλευτής Άρτας ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ): «Όλη η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Ήπειρος αποχαιρετούν με θλίψη και συγκίνηση τον Κάρολο Παπούλια. Τον μεγάλο Ηπειρώτη πολιτικό που έφτασε στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ένα αξίωμα που υπηρέτησε για δύο θητείες με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπεια και σεμνότητα. To ήθος, η συνέπεια και η σοβαρότητά του έχουν τύχει ευρύτερης αναγνώρισης και αποδοχής. Ο Κάρολος Παπούλιας θα βρίσκεται πάντα στη μνήμη μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ