ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης και βουλευτή του κόμματος Κυριάκου Βελόπουλου, για την αξιοποίηση και προβολή του Κοκκινοπηλού Πρέβεζας (στον λόφο δεξιά από το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο), έδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι «στην θέση Κοκκινοπηλός πραγματοποιήθηκαν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι αρχαιολογικές επιχώσεις απέδωσαν πληθώρα καταλοίπων, κυρίως της Μέσης και Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου. Κάτω από τον Κοκκινοπηλό διέρχεται ο κηρυγμένος από το 1962 αρχαιολογικός χώρος της σήραγγας του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας».
Μιλώντας για την… ταμπακέρα, δηλαδή ως προς το επίμαχο σημείο της ερώτησης του κ. Βελόπουλου, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε: «Τα ευρήματα των παραπάνω ανασκαφικών ερευνών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στην έκθεση του οποίου εκτίθεται μέρος τους. Παράλληλα, αποτελούν αντικείμενο μελετών που εκπονούνται κυρίως στο πλαίσιο διδακτορικών διατριβών.
Αν και πρόκειται για σημαντικές παλαιολιθικές θέσεις, ωστόσο δεν προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οικιστικά και άλλα εμφανή in situ αρχαιολογικά κατάλοιπα, τα οποία θα μπορούσαν να αναδειχθούν».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο στην εν λόγω θέση πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές έρευνες από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge ES Higgs, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο και μετέπειτα καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σωτήριο Δάκαρη, κατά τα έτη 1964-1966, καθώς και κατά την περίοδο 1983-1986, οι οποίες έφεραν στο φως κατάλοιπα διαφόρων φάσεων της Παλαιολιθικής εποχής.
Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο χώρος ανήκει στην αρμοδιότητα της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Ανθρωπολογίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ