Του Βασίλη Τσίρκα *

Ο συνδυασμός της πανδημίας με την ακρίβεια αποδεικνύεται καταστροφικός για την κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν είναι απλώς ανεπαρκής, αλλά έχει γίνει επικίνδυνη. Την ώρα που η πανδημία βρίσκεται απολύτως εκτός ελέγχου και η ακρίβεια σαρώνει εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κόβει 820 εκατ. από τον τακτικό Προϋπολογισμό για την Υγεία και μειώνει κατά 600 εκατ. ευρώ τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία.


Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι για την υπεράσπιση της κοινωνίας από την πανδημία. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις που διαμορφώνονται για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Και είναι αποκαλυπτική η τακτική της, αφού έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους τα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των ιδιωτών, αδιαφορώντας ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.
Οι πολίτες νιώθουν μόνοι και ανυπεράσπιστοι. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση να φύγει αυτή η κυβέρνηση της καταστροφής για να σωθεί η κοινωνία. Η χώρα έχει πρόβλημα διακυβέρνησης. Μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν για το αύριο.
Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, η απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων, που είναι όρος για την οριστική εξάλειψη της πανδημίας σε όλο το κόσμο, η υπεράσπιση της εργασίας, η ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, η στήριξη και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, είναι τα όρια και η διαχωριστική γραμμή που θέτει η ίδια η κοινωνία για να μπορεί να σταθεί όρθια και να κοιτάει το μέλλον με ασφάλεια και αισιοδοξία. Είναι και τα όρια που μας χωρίζουν από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τις ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης.
Στη βάση αυτών των θεμελιακών αιτημάτων οικοδομείται ήδη μια μεγάλη συμμαχία που μπορεί να στηρίξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση και στην οποία χωράνε όλοι όσοι έχουν αταλάντευτο μέτωπο με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, η οποία εφαρμόζει πιστά, εκμεταλλευόμενη και την πανδημία, τις πιο ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Σήμερα που η αυτονόητη ιστορική κατάκτηση του οκταώρου καταργείται και έχουν νομιμοποιηθεί οι απλήρωτες υπερωρίες και εν μέσω πανδημικής κρίσης η κυβέρνηση αφήνει την Δημόσια Υγεία χωρίς ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό, εγκαταλείποντας ανθρώπους αβοήθητους, καλούμαστε να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, να στηρίξουμε όσους πλήττονται, να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες και να χτίσουμε μια ισχυρή κοινωνία και μια οικονομία που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η απάντηση σε όσα καθηλώνουν την πατρίδα μας στη φθορά, σε κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό, βρίσκεται σε μια ευρεία προοδευτική κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Μόνο μια τέτοια συμμαχία μπορεί να εγγυηθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς εισοδήματος για όλους, τη χορήγηση πιστώσεων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, τη διαγραφή του χρέους της πανδημίας, την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στη στέγη, την ενέργεια και τα βασικά είδη.
Η πρόσκληση για μια τέτοια συμμαχία αφορά όλους τους πολίτες που επιθυμούν να αλλάξουν τα πράγματα, προσδοκούν την πολιτική αλλαγή και εναντιώνονται στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που εγκαθιδρύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κύριος εκφραστής αυτής της συμμαχίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Και μοναδικός αντίπαλός της η επικίνδυνη δεξιά του κ. Μητσοτάκη.
Αυτή η προοπτική μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης γίνεται σήμερα ολοένα πιο ρεαλιστική αλλά και επιτακτική, για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και δίκαιης ανάπτυξης. Για να γίνει ξανά η πορεία αυτού του τόπου προοδευτική πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, όχι πίσω μας, και να καταστήσουμε τους πολίτες συμμέτοχους σε ένα νέο όραμα που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον.
Μετά την καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ, η χώρα έχει ανάγκη από μια στροφή στην ελπίδα μιας προοδευτικής αλλαγής, από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για να σπάσουμε τα στεγανά μιας μικρής ελίτ που καταδυναστεύει τον τόπο και λεηλατεί τη δημόσια περιουσία, αποκλείοντας από τα οφέλη της ανάπτυξης τους πολλούς.
Γι’ αυτό είναι ευθύνη όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών να συσπειρωθούν γύρω από ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγής και να κινητοποιηθούν για να καταστήσουν εφικτή την πολιτική αλλαγή, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιώσει η κοινωνία και να μπορεί να σχεδιάζει με ασφάλεια το μέλλον της.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ