Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση για το Υδροηλεκτρικό έργο «Αυλακίου», ισχύος 83,60 MW επί του ποταμού Αχελώου.Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Γοργόλης κατά την συζήτηση του θέματος ανέφερε ότι η Επιτροπή έλαβε πολλά υπομνήματα απόψεων από Φορείς που ενδιαφέρονται για την προστασία και ανάδειξη της κοιλάδας του Αχελώου και απαντήσεις από τον Φορέα υλοποίησης του έργου. Ανέφερε ότι η εισήγηση της Υπηρεσίας είναι αρνητική καθώς εντοπίζονται ζητήματα που αφορούν κατακλύσεις των οριοθετημένων οικισμώνΜεσόπυργος, Παλαιόµυλος, Λαµπίριον, Αγ. Γεώργιος και Βρυσούλα, ΠΕ Άρτης καθώς και τμήμα των µη οριοθετηµένωνοικισµών ∆ίλοφο, Πέρδικα και Πύργος, ΠΕ Άρτης. Τέλος κατέληξε πως θα έπρεπε το φράγμα να έχει μικρότερο ύψος γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την µείωση του εμβαδού του ταμιευτήρα κατάκλισης µε αποτέλεσµα την µη κατάκλιση κτισµάτων και τµηµάτωνοριοθετηµένωνοικισµών στις γύρω περιοχές.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δ. Βαρέλης, Φ. Φώτης, Ρεγγίνα Δηλαβέρη, Θ. Κορωναίος, Γ. Ζάψας, Κων.Ζέκα- Πάσχου, οι οποίοι επίσης ήταν αρνητικοί για τη συγκεκριμένη μελέτη.
Ειδικότερα ο κ. Ψαθάς στην αναλυτική του τοποθέτηση εξήγησε ότι το έργο θα προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις καθώς αυτό θα κατασκευαστεί σε περιοχή NATURA, επισημαίνοντας ότι κατακλύζονται οικισμοί, γεωργικές εκτάσεις, τα 2/3 του συνόλου των κτηνοτροφικών μονάδων με δυναμικότητα άνω των 5.000 ζώων, ένας αρχαιολογικός χώρος, καταστρέφεται ο δρόμος Μεσόπυργος- Μηλιανά ο οποίος κατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια με ευρωπαϊκά κονδύλια και άλλα έργα υποδομών. Επιπρόσθετα σε απόσταση 3.000 μέτρων υπάρχει και άλλο φράγμα της ίδιας εταιρίας, ενώ σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2014)η συγκεκριμένη περιοχή είναι κορεσμένη σε φράγματα και δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ