ΣΟΒΑΡΑ απειλείται η γέφυρα Θεοδωριάνων στον ποταμό Γκούρα που αποτελεί την είσοδο του χωριού.


Μετά από μεγάλη κατολίσθηση από το βουνό της Κωστηλάτας, η γέφυρα «πνίγηκε» από βράχια και φερτά υλικά όπως κορμούς ελάτων που ξεριζώθηκαν, φράζοντας την κοίτη στου ποταμού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το νερό να περνά δεξιά και αριστερά της γέφυρας, όπως και από το οδόστρωμα.
Τέτοια κατολίσθηση, μάς αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του χωριού Γιάννης Παπαγιάννης, είχε να συμβεί από τον χειμώνα του 1982 όταν παρόμοια κατολίσθηση προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, παρασύροντας – μεταξύ άλλων – και την παλιά γέφυρα που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο. Στην θέση της – προσθέτει – κατασκευάστηκε σωληνωτή γέφυρα, η οποία εξυπηρετούσε το χωριό για 20 χρόνια. Η τεχνική που είχε ακολουθηθεί περιελάμβανε τσιμεντένιους σωλήνες μήκους 10 και πλάτους 5 μέτρων, ενώ από πάνω ρίχτηκε οπλισμένο με τσιμέντο οδόστρωμα.
«Δεν θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε και τόσο ασφαλή» επισημαίνει ο και πρόεδρος του Συλλόγου «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ» Γιάννης Παπαγιάννης «όμως αποτέλεσε μια λύση ανάγκης». Το γεγονός ότι δεν ήταν τόσο ασφαλής οδήγησε την τότε κοινοτική αρχή (πρόεδρος Κώστας Κωστούλας, αντιπρόεδρος Γιάννης Παπαγιάννης και σύμβουλοι Χρήστος Παπαχρήστος, Χρήστος Γκορόγιας και Χρήστος Νάκης), στην απόφαση να διεκδικηθεί η κατασκευή νέας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων.
Προσέτρεξαν, λοιπόν, στην διορισμένη Περιφέρεια Ηπείρου όταν περιφερειάρχης ήταν ο Δημήτρης Πανοζάχος, ο οποίος το 2005 ενέκρινε ποσό 450.000 ευρώ, οπότε και κατασκευάστηκε η υπάρχουσα γέφυρα. Επρόκειτο, σύμφωνα με τον Ι. Παπαγιάννη, για ένα πολύ μεγάλο έργο, λύνοντας το πρόβλημα επικοινωνίας του χωριού με τον «έξω κόσμο», όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει. Η συγκεκριμένη γέφυρα του ποταμού Γκούρα έχει μήκος 40 μέτρα, πλάτος έξι μέτρα, φέροντας κυκλικό σχήμα για να μπορούν άνετα τα αυτοκίνητα να παίρνουν την στροφή. Εξυπηρετούνται όχι μόνο ΙΧ αλλά και μεγάλα φορτηγά, ακόμα και νταλίκες.
Αυτή η γέφυρα, λοιπόν, κινδυνεύει σήμερα με κατάρρευση υπό το βάρος των φερτών υλικών μετά την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Άλλωστε, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, στα Θεοδώριανα μετρήθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Ελλάδα.
Προκειμένου να αποσοβηθεί το κακό, ο πρόεδρος της «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ» επικοινώνησε άμεσα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, ζητώντας την βοήθειά του. Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή, στέλνοντας τον Αρτινό εργολάβο Γιάννη Κάλλια, ο οποίος με βαριά μηχανήματα ανέλαβε πάραυτα δουλειά. Με τα μηχανήματα επρόκειτο να γίνει κατά πρώτον καθαρισμός του οδοστρώματος της γέφυρας και παράλληλα αντίστοιχος της κοίτης, στην οποία συσσωρεύτηκαν εκατοντάδες κυβικά μπάζα και λοιπά φερτά υλικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ