Παραγωγικές μονάδες του πρωτογενή τομέα στην Άρτα επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.


Τον κ. Αραχωβίτη συνόδευαν η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Βασίλης Τσίρκας, η συντονίστρια της ΝΕ Αγλαΐα Νάτσικα, οι υπεύθυνοι της θεματικής Αγροτικής Πολιτικής της ΝΕ Σήφης Γκίκας και Πέτρος Στασινός, μέλη της ΝΕ, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άρτας Ράνια Γκίζα και Δημήτρης Τρομπούκης.
Το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε το συ- σκευαστήριο του ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου Χρήστο Κολιό. Στην συνέχεια το συσκευαστήριο ακτινιδίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων, όπου συναντήθηκαν με τον Άγγελο Ξυλογιάννη, ενώ στην γέφυρα Καλογήρου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Χοιροτρόφων Ηπείρου Άρη Έξαρχο και με το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας Θόδωρο Καραπάνο.
Η επόμενη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς της Inter-comm Foods, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή Ν. Κολιό και ακολούθως με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Τσουκαλιού Νίκο Φώτου και στη Φάρμα Λούσια – Κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με τους ιδιοκτήτες.
Επόμενο σταθμό αποτέλεσε το Νεοχώρι όπου είχε ανοιχτή συζήτηση με κατοίκους σε καφενείο του χωριού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση Τύπου της ΝΕ Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ακρίβεια και στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής – λόγω υπερδιπλασιασμού των λογαριασμών ρεύματος, καυσίμων, μεταφορικών, λιπασμάτων, ζωοτροφών, φαρμάκων -.
Έγινε επίσης λόγος για την ανεπαρκή άρδευση και αποστράγγιση, την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, την ακαρπία ενώ κριτική ασκήθηκε για την έλλειψη στήριξης από την κυβέρνηση. Η δυσκολία πρόσβασης παραγωγών και επιχειρήσεων του κλάδου στον τραπεζικό δανεισμό, ήταν επίσης ένα από τα θέματα που έθιξαν οι παραγωγοί.
Ο Στ. Αραχωβίτης αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματός του είπε: «Να στηριχτούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για να αντεπεξέλθουν απέναντι στην ακρίβεια και στις τεράστιες αυξήσεις, αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.
Να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα αποθηκευτικών χώρων από παλιές μονάδες και να δοθούν κίνητρα για την δημιουργία νέων χώρων.
Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως και οι μορφές φθηνής ενέργειας (πχ βιοαέριο αποβλήτων). Να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι για αγορά ζωοτροφών. Να παγώσει η ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο που εκτοξεύει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος παραγωγής. Να κατέβουν, όπως έχει γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει, οι ειδικοί συντελεστές στα καύσιμα, όπως προβλέπεται από την ΕΕ.
Να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε όλους τους αγρότες, όπως είχε εξαγγελθεί από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ίσχυε από 1 Ιανουαρίου 2020. Να ολοκληρωθεί, όπως ζήτησε πρόσφατα με ερώτησή της στη Βουλή η Όλγα Γεροβασίλη, το έργο επαύξησης του ΚΥΤ Αράχθου, που επί ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός του 2020, ώστε να αρθεί ο κορεσμός του δικτύου που αποκλείει την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ καθώς και την δυνατότητα για ιδιώτες παραγωγούς στην Άρτα (αγρότες, κτηνοτρόφους, συνεταιρισμούς, παραγωγικούς φορείς, επιχειρήσεις μεταποίησης κλπ) διασύνδεσής τους με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ (μέσω νέων μονάδων ΑΠΕ)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ