Υποστελεχωμένο εξακολουθεί να είναι το Ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου Άρτας, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος αξονικού τομογράφου.
Σε σύγκριση μάλιστα με το προηγούμενο κύμα πανδημίας, το εν λόγω τμήμα καλείται να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες με ακόμα λιγότερο προσωπικό. Τα παράπονα για εξάντληση των ορίων του προσωπικού για βάρδιες που βγαίνουν μόνο με διπλούς ρόλους των εργαζομένων οι οποίοι κάνουν αξονική και σπεύδουν στις ακτίνες που βρίσκονται περιστατικά σε αναμονή, διαδέχονται το ένα το άλλο. Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως το τμήμα λειτουργεί χωρίς το προσωπικό να μπορεί να πάρει ρεπό, εκτός βέβαια των κανονικών αδειών που λόγω πανδημίας έχουν ανακληθεί όλες. Ως εκ τούτου το νοσοκομείο Άρτας που θα έπρεπε, βάση κανονισμού, να λειτουργεί με 35 ακτινολόγους – τεχνολόγους σήμερα διαθέτει 20 άτομα προσωπικό, από τα οποία εν ενεργεία βρίσκονται μόλις 12.
Ο διοικητής Ευάγγελος Ντάκουλας με τον οποίο επικοινώνησε ο «Τ» ανέφερε πως «λόγω αδειών κύησης και άλλων αδειών υγείας πράγματι υπάρχει μια στενότητα ως προς το διαθέσιμο προσωπικό του ακτινολογικού τμήματος.
Σας λέω όμως ότι με τις 5.000 προσλήψεις που μας έχουν πει από το υπουργείο ότι θα γίνουν άμεσα, εμείς έχουμε θέσει σε προτεραιότητα αυτό τον τομέα. Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και γι’ αυτό είμαστε σε επαφή με το υπουργείο για να λυθεί» είπε.
Ο ίδιος έκανε λόγο παράλληλα για δικαιολογημένη κόπωση του τμήματος καθώς εκτός του μειωμένου προσωπικού αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες εξετάσεων λόγω covid-19. «Μόνο σε μια ημέρα χρειάστηκε να γίνουν 16 αξονικές πράξεις», τόνισε.
Ωστόσο, για τις αποφάσεις του ίδιου να δίνει άδεια μετακίνησης προσωπικού από την Άρτα προς άλλα νοσοκομεία χωρίς, ωστόσο, να έχει υπάρξει προσωπικό αναπλήρωσης της θέσης, κάτι για το οποίο αντιδρά το προσωπικό του τμήματος, ο ίδιος ανέφερε: «Ξέρω ότι έχουν αντιδράσει διότι έδωσα άδεια σε μια εργαζόμενη γιατρό, η οποία είναι από τα Ιωάννινα και έχει παιδί με ειδικές ανάγκες. Δεν μπορούμε να μην βλέπουμε καθόλου τον άνθρωπο…».
Την ίδια στιγμή για ψυχική και σωματική εξάντληση κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του τομέα. Με επτά υπαλλήλους στον αξονικό και πέντε συν δύο τρίμηνα στο Ακτινολογικό, όχι μόνο το έργο δεν βγαίνει εις πέρας αλλά ούτε καν οι βάρδιες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι τρία άτομα έχουν μετακινηθεί σε Πρέβεζα, Αγρίνιο και Ιωάννινα, με τις δύο τελευταίες μετακινήσεις να σημειώνονται εν μέσω πανδημίας. Από το υπόλοιπο προσωπικό τέσσερις είναι οι περιπτώσεις που βρίσκονται είτε σε άδεια εγκυμοσύνης είτε σε άδεια γονικής παροχής, ενώ ένας ακόμα εργαζόμενος βγήκε σε σύνταξη τον Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου από το σύνολο των 35 οργανικών θέσεων, το τμήμα καλείται να τα βγάλει εις πέρας – όπως επισημαίνεται – με μόνο 12 άτομα ενεργό προσωπικό. Αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού η πανδημία αυξάνει τον αριθμό εξετάσεων με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να αναγκάζονται να λειτουργούν ταυτόχρονα σε αξονικό και ακτινολογικό.
Παράλληλα, σημειώνουν προς τον «Τ», ότι εργάζονται για μεγάλο διάστημα χωρίς ρεπό και άδειες, εκτελώντας, όπως τονίζουν «μη σύννομο πρόγραμμα», που σημαίνει: Χωρίς ρεπό μέσα στην εβδομάδα και χωρίς άδειες εργάζονται πρωί – νύχτα και απόγευμα – πρωί (δεν υπάρχει κενό 11 ωρών από την μια βάρδια στην άλλη) ή εργάζονται τρεις νύχτες συνεχόμενες. Οφειλόμενα ρεπό και άδειες ξεπερνούν – όπως επισημαίνουν – τις 500 ημέρες! Συνακόλουθα – τονίζουν – ότι πέντε συνάδελφοί τους θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στην τριετία, την στιγμή που παρά τις δεσμεύσεις και τα αιτήματα του Διοικητικού Συμβουλίου για προσλήψεις προσωπικού από τον περασμένο Μάρτιο, τίποτε δεν έχει γίνει.
Μετά απ’ όλα αυτά το προσωπικό του Ακτινοδιαγνωστικού τομέα κάνει λόγο για πλήρη εξάντλησή του, ψυχική και σωματική, που πρέπει να πάρει ένα τέλος.

Στους 11 οι αναπνευστήρες
Ερώτημα προς τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Ευάγγελο Ντάκουλα απευθύναμε και για την επάρκεια υλικών ώστε το προσωπικό του νοσοκομείου να μπορεί να δώσει την μάχη με τον κορωνοϊό.
Η απάντησή του ήταν πως εκτός της ΜΕΘ διαθέτει ακόμα 11 αναπνευστήρες καθώς και επτά μάσκες υψηλής ροής οξυγόνου. «Δύο από αυτές τις έχει κάνει χορηγία στο νοσοκομείο συνταξιούχος εισαγγελέας στην αρχή της πανδημίας, ενώ τις υπόλοιπες τις έχει αποστείλει το υπουργείο Υγείας» διευκρίνισε.
Παράλληλα, μιλώντας για ολόσωμες φόρμες και άλλα μέσα προστασίας, είπε ότι υπάρχουν αλλά αναμένεται και νέα αποστολή. Αυτό, όμως, που δεν χαρακτηρίζεται από επάρκεια είναι το προσωπικό, καθώς έχουν απομείνει ενεργοί ελάχιστοι γιατροί παθολόγοι και πνευμονολόγοι, δίνοντας άνισο αγώνα με τους ασθενείς με covid-19 κατά μέσο όρο να παραμένουν σταθεροί στους 40 στο νοσοκομείο Άρτας.
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ