Δυστυχώς… βυθίστηκε! Στις 4 και 55’ την Δευτέρα στο 9ο δημοτικό σχολείο η πίσω αυλή υπέστη καθίζηση, παράλληλα βέβαια με την πλήρη υποχώρηση του τοιχίου αντιστήριξης, χωρίς – ευτυχώς – να σημειωθούν περαιτέρω απρόοπτα για διερχόμενα οχήματα.
Δεν θα αποκαλέσουμε προφητικό το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στις 13 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους (Αριθμός Φύλλου 992/13-1-2021), διότι δεν ήταν προφητικό. Ήταν απολύτως ρεαλιστικό και στοιχειοθετημένο με όσα έως εκείνη τη στιγμή είχαν προηγηθεί επί σειρά ετών. Και κυρίως γιατί επισημαίνονταν το πρόβλημα με τις αποκλίσεις του τοιχίου να καταγράφονται σε επιτόπια επίσκεψη.
Επιπροσθέτως, γινόταν λόγος για ρήγμα βάθους 10 μέτρων διαπιστωμένο την τελευταία πενταετία από τεχνικό έλεγχο, και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε πλήρως τόσο την εφημερίδα μας όσο και την εγκυρότητα του ρεπορτάζ της.
Σημειώναμε τότε ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί… κρατούσαν την ανάσα τους κάθε φορά που έβρεχε, υπό τον φόβο το ρήγμα να οδηγήσει σε κατάπτωση. Αυτό συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας όταν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Τ», γονέας επικοινώνησε με την αστυνομία, μεταφέροντας την είδηση ότι αυξήθηκε η απόκλιση του εν λόγω τοιχίου με αυξανόμενο τον κίνδυνο πιθανής πτώσης. Η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας δεν άφησε στην τύχη της την καταγγελία σπεύδοντας σε επιτόπια παρουσία, όπως και σε ενημέρωση του Δήμου Αρταίων για την σχετική αναφορά.
Στο σημείο από το μεσημέρι βρέθηκαν περιπολικά που υπό την απειλή της υποχώρησης έκλεισαν το δρόμο στο ρεύμα ανόδου προς νοσοκομείο. Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε σωτήρια. Μετά από λίγη ώρα και μπροστά στα έκπληκτα μάτια αστυνομικών έγινε η κατάπτωση. Εκεί βρέθηκαν τόσο ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης όσο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Σωτήρης Χρηστούλης και η προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών Σοφία Γρύλλια, ενώ η αστυνομία παρέμεινε έως αργά για να διευκολύνει την κίνηση έως ότου από τον Δήμο να τοποθετηθούν παλλόμενοι φωτεινοί σηματοδότες για την προστασία των οδηγών.
«Μας πρόλαβε η πρώτη» δήλωσε στον «Τ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Σωτήρης Χρηστούλης, ο οποίος επισήμανε ότι αναμένονταν εργολάβος να εγκατασταθεί για να δοθεί λύση, αλλά «η βροχόπτωση των ημερών δεν το επέτρεψε» πρόσθεσε. Σε ερώτηση του «Τ» για το αν η παρέμβαση θα αφορά μόνο στο τοιχίο, εφόσον την ίδια στιγμή υποχωρεί η αυλή και το γήπεδο μπάσκετ του σχολείου, επισήμανε: «Έχουμε πει ότι θα γίνει ό,τι απαιτηθεί για την πλήρη αποκατάσταση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», εκπονήθηκε από τον Δήμο ειδική μελέτη με κλιμάκιο τεχνικών που πήγαν στο σημείο, λαμβάνοντας και σχετικά δείγματα (καρότα).
Η μελέτη είχε ως στόχο να αναδείξει τις αναγκαίες εργασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος. Έγκυρες πηγές, όμως, αναφέρουν πως το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε ότι «δεν μπορούσε να γίνει αντιστήριξη στο υπάρχον τοιχίο και πως έπρεπε να κατεδαφιστεί και να κατασκευαστεί νέο με μεγάλη οριζόντια επιφάνεια (πέδιλο) για να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση. Για την διαδικασία αυτή η μελέτη έδωσε προϋπολογισμό έργου 128.000 ευρώ, με τον Δήμο Αρταίων να προβαίνει στην διαδικασία του κατεπείγοντος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ζητήθηκαν προσφορές από αναδόχους που μπορούν να εκτελέσουν έργο αυτού του τύπου προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες. Μόνο που αυτές που ξεκινούν πλέον από αύριο δεν αφορούν έργο αντιστήριξης αλλά άρσης επικινδυνότητας. Ξεπέρασαν δηλαδή και το κατεπείγον πια…
ΥΓ: Με απόφαση δημάρχου το σχολείο μένει από προχθές κλειστό έως και την Παρασκευή προκειμένου να εγκατασταθεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσει τις εργασίες. Την ίδια στιγμή κλειστή θα παραμείνει η πίσω αυλή αυστηρά για όλους τους μαθητές. Ήδη με κορδέλες από προχθές έχει ζώσει τον χώρο πρόσβασης στο σημείο αυτό η αστυνομία… που επέτρεψε με πολύ προσοχή την πρόσβαση του «Τ» για την απεικόνιση της κατάπτωσης της αυλής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ