«Η Ήπειρος αποτελεί την έδρα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, καθώς παράγει το 50% του λευκού κρέατος σ’ ολόκληρη την χώρα», ανέφερε από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε ο Γιώργος Στύλιος που συμμετείχε στο υπουργικό κλιμάκιο, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στην 12η συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Άρτας συμπλήρωσε ότι «η κτηνοτροφία στην Ήπειρο βρίσκεται σε προτεραιότητα, παράλληλα με τις λοιπές καλλιέργειες στην Περιφέρεια, όπως ακτινίδια, εσπεριδοειδή, μέλι και άλλα αγροτικά προϊόντα».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του επισήμανε ότι «ο αγροτικός τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποτελεί αναπτυξιακό θεμέλιο για τη χώρα. Ειδικότερα, η ελληνική κτηνοτροφία, είναι στις προτεραιότητες τόσο της νέας ΚΑΠ όσο και της κυβέρνησης. Αυτό, φαίνεται και από το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε την Πέμπτη στην Βουλή. Δώσαμε λύση σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας, προκειμένου να μπορέσουν να αδειοδοτήσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «με την πολιτική μας ενισχύουμε τον κοινωνικό-οικονομικό ιστό στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως: Επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας, εγγειοβελτιωτικά έργα, προστασία των δασών και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών. Στηρίζουμε τους κατοίκους της υπαίθρου για να παραμείνουν σ’ αυτή, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να εργαστούν στον τόπο τους».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης να στηρίξει την κτηνοτροφία «έναν κλάδο ο οποίος -όπως είπε- κάθε χρόνο είναι ελλειμματικός κατά περίπου 1 δις ευρώ», προσθέτοντας ότι «με τη νέα ΚΑΠ θα δίδονται επιπλέον κάθε χρόνο στην κρεοπαραγωγή πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις. Επιδοτήσεις προβλέπονται και για τα γαλακτοκομικά που είναι παράγωγα της κτηνοτροφίας, σημειώνοντας με έμφαση ότι πρόκειται για έναν κλάδο που γυρίσαμε πέρυσι με  θετικό εμπορικό ισοζύγιο, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν ελλειμματικός κατά 400 έως 500 εκατ. ευρώ. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε σε θετικό έδαφος, καθώς έτσι θα μείνει περίσσευμα για όλους».

Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, ο υφυπουργός υπογράμμισε το ρόλο της διαβούλευσης σ’ όλες τις Περιφέρειες, παρουσία των παραγωγών, οι οποίοι και στα Ιωάννινα έδωσαν ισχυρό παρόν, προσφέροντας τη δυνατότητα σ’ έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τους εκπροσώπους του υπουργείου.

Χαρακτηριστικά ο κ. Στύλιος,τόνισε:«Το σημαντικό είναι να ακούσουμε εσάς, τους παραγωγούς, οι οποίοι γνωρίζεται καλύτερα από όλους μας τα προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα».Επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν τους ίδιους πόρους (19,3 δις ευρώ) με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, κάτι το οποίο αποτελεί και «προσωπική επιτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με στοχευμένες παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών».

Έμφαση έδωσε στην μεγάλη σημασία του πρωτογενή τομέα για την ελληνική οικονομία καθώς, όπως είπε, «συμβάλει άμεσα 4% έως 4,5% στο ΑΕΠ και 10% έως 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ αν προστεθεί και ο τομέας της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, τότε η συμβολή στο ΑΕΠ ξεπερνάει το 11%».

Σχετικά με το τι απομένει μέχρι να καταλήξει η κυβέρνηση στην οριστική υποβολή του στρατηγικού της σχεδίου μέχρι τέλος της χρονιάς, ο κ. Στύλιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, το «που θα πάει η συνδεδεμένη ενίσχυση, δηλαδή σε ποια προϊόντα» και την υποβολή των νέων ορισμών για τον ενεργό γεωργό. Πάντως η βασική κατεύθυνση, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι η κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ αφορά σε φιλοπεριβαλλοντικές παραγωγές προϊόντων, καθώς «η κλιματική κρίση (με παγετούς, παρατεταμένους καύσωνες και πλημμύρες) είναι εδώ και χτυπάει και τη δική μας πόρτα».

Τέλος, έκανε αναφορά στο σύστημα AKIS, τονίζοντας: «Θα πρέπει να υπάρχει παντού η εφαρμογή της κοινωνικής διάστασης και της αιρεσιμότητας σε σχέση με αυτό το σύστημα» καθώς και στα οικολογικά σχήματα τα οποία θεωρεί πολύ σημαντικά, καλώντας τους παραγωγούς να οργανωθούν σε κοινές συνεργασίες, δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ στρέφει σημαντικό μέρος των πόρων και προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ