Στις 4 Δεκεμβρίου, στην ομώνυμη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση υπό τον τίτλο «Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα», η οποία είναι αφιερωμένη στον μεγάλο δάσκαλο.


Πρόκειται για την έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αρταίων και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο «Γιάννης Μόραλης» και είναι η πρώτη αφιερωμένη στο έργο του κορυφαίου εικαστικού, που θα φιλοξενηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την οποία υπεραγαπούσε και συχνά μνημόνευε.
Η έκθεση που θα διαρκέσει έως 6 Φεβρουαρίου, τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς».
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, 6 το απόγευμα, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη.
Στην ανακοίνωση Τύπου του Δήμου επισημαίνεται σχετικά: «Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ου αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα – ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος – που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα τόσο με το έργο του όσο και με την διδασκαλία του».
Εις ότι αφορά τα εκθέματα που θα φιλοξενηθούν στην Άρτα, επισημαίνεται: «Η έκθεση πραγματεύεται την ζωή και το έργο του ζωγράφου, παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά έργα απ’ όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία. Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, προσχέδια, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων, αποτυπώνουν το εύρος της δημιουργίας του καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες.
Προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη, ψηφιακές εφαρμογές και εποπτικό υλικό πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας την βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, ο οποίος θα γνωρίσει τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Γιάννη Μόραλη από τα πρώτα του βήματα έως το τέλος της εικαστικής διαδρομής του».
Ειδοποιός διαφορά
Εν τω μεταξύ ειδοποιό διαφορά στην εν λόγω έκθεση, αποτελεί το γεγονός ότι προσωπικά αντικείμενα και έργα της πρώιμης περιόδου, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη. Αρκετά από τα έργα που θα εκτεθούν – ιδιαίτερα αυτά της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη – καθώς και σχέδια, μελέτες και φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός εις ότι αφορά τον τοπικό μας πολιτισμό. Σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση Τύπου του Δήμου: «Αποτελεί φόρο τιμής στον ζωγράφο αλλά και στην γενέτειρά του που προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων, τις εικαστικές του καταβολές, την δημιουργική πορεία του και την σύνδεσή του με το ευρύτερο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι».
“Πλατινένιος” και αργυροί χορηγοί
Για την διοργάνωση ο Δήμος εφάρμοσε διαδικασία ανακήρυξης χορηγών αναλογικά με την συνδρομή τους.
Έτσι γίνεται γνωστό ότι: Πλατινένιος Χορηγός είναι η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, χορηγός επικοινωνίας το MEGA. Αργυροί Χορηγοί οι: Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ), Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας (ΔΕΥΑΑ), Καράλης ΑΕ, Νέα Οδός, Γκαρτζονίκας ΑΕΒΕ, Βασιλάκης Δημήτρης και ΣΙΑ ΟΕ, Θ. Νιτσιάκος ΑΕΒΕ, ΙΟΝ ΑΕ. Απλοί χορηγοί οι: Ποτοποιία Γάτσιος, Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, Ξενοδοχείο «Βυζαντινό». Χορηγός ψηφιακής υποστήριξης: Euronics Καραντζιάς Γεώργιος.
Μέρες και ώρες λειτουργίας
Κατά την διάρκεια της έκθεσης στην Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης», από τον Δήμο τονίζεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγειονομικής ασφάλειας για την προστασία του κοινού.
Η έκθεση θα λειτουργεί από 4 Δεκεμβρίου έως και 6 Φεβρουαρίου Τρίτη έως Παρασκευή 10 το πρωί έως 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα έως 9 το βράδυ. Σάββατο και Κυριακή από 11 το πρωί έως 7 το απόγευμα και τη Δευτέρα θα παραμένει κλειστή.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 26810 24946, www.arta.gr και www.jmoralis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ