Μετά από ένα μικρό διάλειμμα επανέρχομαι στην εβδομαδιαία ενημέρωση με ειδήσεις που αφορούν τα Κεντρικά Τζουμέρκα.

Tου Φώτη Χαχούλη

1. Εκεί στον ΕΟΤ, στις 3 Νοεμβρίου, κυριάρχησε η δήλωση της προέδρου ΆντζελαςΓκερέκου ότι τα Αθαμανικά Όρη ή αλλιώς Τζουμέρκα στα σύνορα Ηπείρου – Θεσσαλίας, στην κεντρική Πίνδο, ανάμεσα σε Άραχθο και Ασπροπόταμο και μόλις 30 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, σας υπόσχονται μαγικές στιγμές για όλο το χρόνο.
Επίσης, ότι στη συνάντηση με τον δήμαρχο είπαμε πολλά για στήριξη και προβολή σ’ αυτό το στολίδι της ορεινής Ελλάδας με τα πυκνά δάση και την εντυπωσιακή πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Είναι μια καλή δήλωση αν δεν μείνει μόνο στην διατύπωση γιατί ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί πράγματι να ανθίσει στα Τζουμέρκα αν κάποιοι αντιληφθούν τι έχουμε αλλά και τι πράττουμε, έστω κι αν δεν απέχουμε 30 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα.
2. Για τον τουρισμό και τις αναπτυξιακές δράσεις του Δήμου, το υπουργείο Εσωτερικών το 2020 έδωσε 500.000 ευρώ. Ακόμα να μελετηθούν και να αποφασισθεί σε ποιές δράσεις θα πάνε. Με μια πρόταση αποσπασματικά κατευθύνουν χρήματα σε μη αναπτυξιακές δράσεις. Υπήρξε μια πρόταση, σύμφωνα και με έγγραφο του υπουργείο, που στάλθηκε να μελετηθεί.
Αναφέρει: α) Για αγορά οικίσκων. Έτσι δέκα μικροί οικίσκοι για μετακινούμενους κτηνοτρόφους 10 Χ 20.000 ευρώ = 200.000 ευρώ για την τόνωση και στήριξη της κτηνοτροφίας. β) Αγορά μηχανήματος JCB μέχρι 100.000 ευρώ. γ) Ενίσχυση γεωργών Τετρακώμου, Μεσούντας 50.000 ευρώ για μελέτες αρδευτικών και αντλίες. δ) Τουριστική ανάπτυξη, πέντε στέγαστρα πετρόκτιστα, πλακοσκεπή σε εισόδους Δήμου 5 Χ 5.000 = 25.000 ευρώ. Διατίθενται,όμως, διαφορετικά: Γίνονται επισκευές δύο κτιρίων με ποσό 120.000 ευρώ για να στεγάσουν δύο Πολιτιστικούς Συλλόγους. Αντιλαμβάνεσθε διαφορά σκέψεων, στόχων και σκοπούμενων ψηφοθηρικών ενεργειών.
3. Για να έλθει τουρισμός πρέπει το καλοκαίρι να υπάρχει νερό. Εδώ οι κυβερνώντες πνίγονται σε μια κουταλιά νερό, αφήνοντας άνυδρα τα περισσότερα χωριά. Δεν υπάρχει διαχείριση κι ας έχουμε τον υδάτινο πλούτο της χώρας. Φρόντιζαν μόνο πώς θα εγκριθούν για να προχωρήσουν τα ενεργειακά, πώς θα στηριχθούν καλύτερα τα υπάρχοντα και δεν ενδιαφέρονται για άρδευση των χωριών.
Ένα παράδειγμα: Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε για τα Λεπιανά η κατασκευή υδρομάστευσης αξίας 13.000 ευρώ. Δίπλα όμως στα Λεπιανά εκκρεμούν τέσσερις αιτήσεις υδροηλεκτρικών. Τα Λεπιανά υδρεύονται από εννέα πηγές, η Μικροσπηλιά από πέντε, η Ράμια από οκτώ, ήτοι σύνολο 22 πηγές.
Η ανάγνωση αυτή δείχνει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τόσα χρόνια δεν θα μπορούσε ένας αγωγός από Καταρράκτη (με πέντε πηγές, με καταρράκτη, με υδροηλεκτρικά) με καθοδική πορεία να αφήσει 150 κυβικά στη Μικροσπηλιά, 150 στα Λεπιανά, 300 στη Ράμια; Είναι τόσο δύσκολο;
Υπήρξαν τόσα προγράμματα ύδρευσης, αλλά δεν σκέπτεται κανένας ορθολογικά. Το ίδιο συμβαίνει και στα ανατολικά Τζουμέρκα και σε χειρότερη μορφή με τον Σύνδεσμο Βρυζοκαλάμου. Εκεί ιππεύσανε τον κάλαμο και προχωρούν ακάθεκτοι. Δημοπρατούν για Παλαιοκάτουνο, δεν γίνεται το έργο. Νέα δημοπράτηση. Κάνουν έργα ανύπαρκτα στις πηγές Μουρτζιά και Βρυζοκάλαμο και διαφημίζουν διπλάσια ποσότητα και τελικά νερό δεν υπάρχει.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι τα τρία χωριά Καταρράκτης, Θεοδώριανα και Μελισσουργοί δεν έχουν μετρητές, ότι ένας στους πέντε πληρώνει σε όλο το Δήμο, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδηγούν και το σίριαλ «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» για την κατασκευή μιας δεξαμενής γίνεται… δεν γίνεται, ποιός θα τα πάρει. Παρακολουθήστε το σίριαλ και θα διαπιστώσετε ότι παντού υπάρχει κάποιος που τα παίρνει όλα!
4. Και μια και μιλάμε για ανάθεση, ένας θε-σμός που έχουν εκμεταλλευθεί κατά κόρον δήμαρχοι, περιφερειάρχης και λοιποί. Είναι η αδιαφανής διαδικασία με νομιμοφάνεια όπου το έργο εκτελείται από ημετέρους, με δήθεν δικαιολογία την ταχύτητα, την ποιοτική εκτέλεση και την παράκαμψη της γραφειοκρατίας. Σε ολόκληρο το Δήμο τουλάχιστον 500.000 ευρώ το χρόνο ανατίθενται στα ίδια πρόσωπα και για να περιγράψω όσα συμβαίνουν χρειάζονται πολλές σελίδες. Παρακολουθήστε το σίριαλ και δείτε ποιός δίνει εντολή για αναθέσεις.
5. Υπάρχει στο Δήμο και μια Επιτροπή Διαβούλευσης. Είναι περίπου 40 άτομα που γνωμοδοτούν για όλα τα θέματα πριν από το προσχέδιο προϋπολογισμού και ετήσιο πρόγραμμα δράσης υποχρεωτικά και συνεδριάζουν κάθε τρεις μήνες. Αλήθεια, που είναι κρυμμένη; Και αν την καλούν κάθε χρόνο μήπως την υπολογίζουν καθόλου;
6. Από το 2014 μέχρι σήμερα πέντε υπάλληλοι μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες, τέσσερις συνταξιοδοτήθηκαν και κανένας δεν αντικαταστάθηκε. Τί περιμένουμε από τους εναπομείναντες όσο φιλότιμη ενέργεια και προσπάθεια να επιδείξουν;
7. Αγέλες λύκων έφθασαν μέσα σε οικισμούς. Αγριογούρουνα κατέκλυσαν τα Τζουμέρκα. Η κτηνοτροφία και η γεωργία βάλλονται πανταχόθεν. Άρα ούτε νέοι κτηνοτρόφοι, ούτε νέοι γεωργοί.
8. Απογραφή γίνεται. Άκρα του τάφου σιωπή. Καμία ενημέρωση, καμία ανακοίνωση από τον Δήμο. Καμία πρόσκληση σε απόδημους για σκοπιμότητα απογραφής στον ορεινό μας Δήμο.
9. Είμαστε ένας ωραίος Δήμος. Περάσαμε την θερινή ραστώνη και οδεύουμε στη χειμερία νάρκη. Ακούμε καθημερινά και την τηλετύφλωση και είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Ονειρευόμαστε τα πανηγύρια, γι’ αυτά ακριβώς που είμαστε. Καλημέρα ή μάλλον καληνύχτα.
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος. Υπήρξε δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρ. Τζουμέρκων και είναι ιδρυτής Μουσείου «Λαογραφικές Ρίζες»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ