Γνωστός και με το παρωνύμιο «της καλογριάς ο γιος», ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε ή στο μοναστήρι του Αη Γιώργη στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, κατά την εποχή που η μητέρα του ήταν εκεί καλόγρια, ή στη Σκουληκαριά Άρτας.


Πατέρας του θεωρείται ο Δημήτριος Καραΐσκος, αρματολός του Βάλτου. Σε νεαρή ηλικία μπήκε στην Αυλή του Αλή πασά, ο οποίος εκτιμώντας τον ισχυρό χαρακτήρα του τον περιέλαβε στην προσωπική του φρουρά. Εκεί έμαθε γραφή και ανάγνωση και εκπαιδεύτηκε στην πολεμική τέχνη.
Το 1804 εγκατέλειψε τον Αλή πασά και εντάχθηκε στο κλέφτικο σώμα του Κατσαντώνη, του οποίου έγινε πρωτοπαλίκαρο. Ήταν εξαιρετικά τολμηρός και αθυρόστομος.
Στις αρχές του 1821 έγινε αρματολός των Αγράφων, αλλά εξαιτίας της φυματίωσης που τον βασάνιζε αναγκάστηκε να μεταβεί στην Ιθάκη. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμφυλίου πολέμου (1823-1824) κατηγορήθηκε από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο επί εσχάτη προδοσία και αποσύρθηκε στο Καρπενήσι.
Τον Ιούλιο του 1826 διορίστηκε αρχιστράτηγος της Ρούμελης και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ηγήθηκε της νίκης των Ελλήνων στην Αράχωβα. Τον Απρίλιο του 1827, τραυματίστηκε θανάσιμα στο Φάληρο, στη μάχη εναντίον των στρατευμάτων του Κιουταχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ