Μπορεί τα αγαπημένα μας Κουκάλογα της ηπειρώτικης φύσης να έχουν αναχωρήσει για την Αφρική, αλλά η Εκπαιδευτική Ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας είναι έτοιμη να επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες για να συναντήσει τα παλαιότερα αλλά και τα νέα μέλη της μαθητικής ομάδας δράσης για την προστασία του Ασπροπάρη.

Στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Αποστολή διάσωσης του Ασπροπάρη», έχουν συμμετάσχει έως σήμερα περισσότεροι από 1.700 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από 25 σχολεία των περιοχών που επισκέπτεται ο μεταναστευτικός γύπας Ασπροπάρης (Κουκάλογο), με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Ιωαννίνων και με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.
«Οδηγός μας στις δράσεις μας για τον Ασπροπάρη -αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των εκπαιδευτών της ομάδας- αποτελεί το εκπαιδευτικό υλικό «Αποστολή διάσωσης του Ασπροπάρη: μαζί στο χθες, το σήμερα και το αύριο» που μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της σχολικής χρονιάς. Το υλικό περιλαμβάνει 15 δραστηριότητες και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών, ενώ έχει πλαισιωθεί και από το συμπληρωματικό υλικό «Ομάδα Διάσωσης του Ασπροπάρη: Οδηγός Αποστολών», που καλεί τα παιδιά να φέρουν εις πέρας απίθανες αποστολές για την διάσωση του απειλούμενου με εξαφάνιση γύπα».
«Τα σχολεία που υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα -προστίθεται στην ανακοίνωση- θα έχουν την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Ομάδας της Ορνι-θολογικής με τη μορφή μίας ή περισσότερων επισκέψεων στην τάξη για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και την από κοινού συνεργασία για την δημιουργία μαθητικών έργων που αναδεικνύουν την σημασία προστασίας του πιο απειλούμενου γύπα της Ευρώπης.
Σε περίπτωση μη δυνατότητας υλοποίησης σχολικών επισκέψεων εξαιτίας των περιορισμών για την εξάπλωση της πανδημίας, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέσα από την εξ’ αποστάσεως υλοποίηση δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας τις μεθόδους της σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας.
Σας περιμένουμε και φέτος, την τελευταία σχολική χρονιά (2021-2022) που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα με την ενεργό υποστήριξη της Ορνιθολογικής για να αναλάβουμε δράση από κοινού με σκοπό την δυναμική επιστροφή του Ασπροπάρη στις γειτονιές μας. Ευχόμαστε ο απειλούμενος γύπας Ασπροπάρης να εμπ-νεύσει την εκπαιδευτική κοινότητα για ενεργό δράση στην προστασία της βιοποικιλότητας, μεγαλώνοντας την οικογένεια που ασχολείται ενεργά με την προσπάθεια διάσωσής του μικρότερου γύπα της χώρας μας».
Οι εκπαιδευτικές ομάδες που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της μαθητικής «Ομάδας Δράσης για τον Ασπροπάρη» μπορούν να επικοινωνήσουν με την Λίλια Μπαντίκου, τοπική υπεύθυνη επικοινωνίας στο τηλέφωνο 210 8228704 και στο κινητό 6979 621376 ebantikou @ornithologiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ