Την ώρα που η Περιφέρεια ερημώνει, η χώρα δεν είναι πλεονασματική σε κανένα σχεδόν αγροτικό προϊόν και οι νέοι μαστίζονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, όσοι νέοι αγρότες αποφασίσουν να σπουδάσουν, διαγράφονται από το πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών».


Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση εξελίσσεται στην πατρίδα μας, όπου πολλοί νέοι άνθρωποι, απογοητευμένοι από την συνεχή, πλην μάταιη, αναζήτηση απασχόλησης, εντάχθηκαν σε Προγράμματα Νέων Αγροτών. Και όσοι αποφάσισαν στην πορεία να σπουδάσουν σε ΙΕΚ, Πανεπιστήμιο ή σε ιδιωτική Σχολή, ακόμα και εάν πρόκειται για ειδικότητα συναφή με το αντικείμενο της επιδότησής τους, τιμωρούνται!
Εν προκειμένω, Νέος Αγρότης στην Άρτα εντάχθηκε το 2017 στο «Πρόγραμμα Εγκατάστασης» και, ακολούθως την επόμενη χρονιά, 24χρονος ήδη, επέλεξε να δοκιμάσει να σπουδάσει. Και μάλιστα σε ένα σαφές μαθησιακό αντικείμενο. Μετά, λοιπόν, από ένα χρόνο έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις (2018) και πέρασε στο Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα. Και επειδή θέλει να σπουδάσει, να βελτιωθεί ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας, όχι μόνο τον απεντάσσουν από το Πρόγραμμα, αλλά του ζητούν πίσω και τις πρώτες δόσεις (ενισχύσεις) που έλαβε από το επιδοτούμενο Πρόγραμμα. Και αυτό γιατί θα αποκτούσε θεωρητική γνώση και, πιθανότατα, θα γινόταν… καλύτερος αγρότης καθώς θα σπούδαζε και γεωπόνος!
Σύμφωνα με την Υπουργικοί Απόφαση 8585/2016 (για το τυπικό της μεσαιωνικής αντίληψης απόφασης), δεν επιδοτούνται και δεν εντάσσονται στους νέους αγρότες οι… σπουδαστές. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος ενόσω σπουδάζει, ταυτόχρονα να τολμήσει κάποια πρώτα επιχειρηματικά βήματα ώστε να διεκδικήσει με καλύτερους όρους την επιτυχία της επιχειρηματικής του ιδέας. Κάτι που όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, ενδιαφέρει και την ίδια την πολιτεία, πόσο μάλιστα όταν επιδοτεί την επιχειρηματική-αγροτική επένδυση!
Όμως, εν προκειμένω, η Περιφέρεια Ηπείρου που είναι ο φορέας υλοποίησης του Προγράμματος «Νέων Αγροτών», τιμωρεί τον αγρότη-φοιτητή γιατί ακολούθως και αφού εντάθηκε στο Πρόγραμμα, επέλεξε να σπουδάσει και να βελτιώσει τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη εργασία.
Κάνοντας, λοιπόν, μια αυστηρή ερμηνεία ενός μάλλον παράλογου κανονισμού (σσ απαγόρευση ενίσχυσης σπουδαστών ώστε να γίνουν επιχειρηματίες σε ένα ελλειμματικό κλάδο, τον αγροτικό, τον οποίο η πολιτεία θέλει να αναπτύξει), η Περιφέρεια τιμωρεί συλλήβδην όποιον-ακόμη και μετά την ένταξη στο πρόγραμμα, σε χρόνο μεταγενέστερο δηλαδή- επιλέξει να παρακολουθήσει ακόμα και ένα σεμινάριο.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση 8585/2016 στο άρθρο 7 σημ. 1.6: (αποκλείονται της ένταξης-χρηματοδότησης όσοι) «Είναι σπουδάστριες- σπουδαστές ή φοιτήτριες- φοιτητές από την έναρξη της φοίτησης έως την συμπλήρωση του αριθμού των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή». Αλλά, εν προκειμένω, δεν αναφέρει ότι ενόσω διαρκεί το πρόγραμμα (σε μεταγενέστερο χρόνο) απαγορεύεται ο νέος Αγρότης να σπουδάσει κάτι, πόσο μάλιστα σχετικό (γεωπόνο) με την αγροτική εκμετάλλευση για την οποία έχει επιδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.
Μάλλον ξεπέρασε και τις πιο αυστηρές προβλέψεις η Περιφέρεια Ηπείρου και τιμωρεί όποιον αγρότη θέλει να μάθει κάτι παραπάνω…
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες και σε άλλες περιοχές, ακόμη και για σπουδές… ηλεκτρονικών υπολογιστών (χειρισμού), ενώ υποχρεούνται να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια!
*Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος, γραμματέας Τομέα Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ