Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας εκθέτει τη σοβαρότητα της κατάστασης από τις υπέρογκες αυξήσεις σε σιτηρά και ενέργεια που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η επιστολή έχει ως εξής: «Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, παίρνουμε την πρωτοβουλία αυτής της απ’ ευθείας επικοινωνίας μαζί σας γνωρίζοντας το έντονο προσωπικό σας ενδιαφέρον για τους παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και έχοντας πλήρη αντίληψη της προσπάθειας που καταβάλει η Κυβέρνηση ώστε να διαχειριστεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία, μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό και όντας ήδη σε επαφή με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τις δυνητικές συνέπειες της πρόσθετης επιβάρυνσης των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αντίστοιχων επώδυνων, άμεσων και έμμεσων επιβαρύνσεων τα τελευταία έτη. Στο διάστημα αυτό, ο κλάδος μας έχει απορροφήσει αθροιστικά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας Covid-19, αλλά και την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, δηλαδή της κύριας πρώτης ύλης. Συγκεκριμένα, η πρόσθετη επιβάρυνση στην πτηνοτροφία προκύπτει από:

1. Αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας: Επιφέρει διπλασιασμό κόστους στις Γενικές Βιομηχανικές Δαπάνες, σε εκμεταλλεύσεις (πτηνοτροφεία) και επιχειρήσεις (σφαγεία)του κλάδου.

2. Αύξηση του κόστους θέρμανσης: Αύξηση του κόστους των ορυκτών και εναλλακτικών καυσίμων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος εκτροφής, στις στεγαζόμενες μονάδες του κλάδου, κατά την χειμερινή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος κατάφερε να διατηρήσει χαμηλά το επίπεδο των ανατιμήσεων (6-8%), όταν σε άλλες χώρες (π.χ. Βραζιλία) το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 17%. Το ποσοστό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη του πρόσθετου παραγωγικού κόστους των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και μία περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων θα οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις των τελικών προϊόντων μας. Γνωρίζοντας την έμπρακτη ευαισθητοποίηση της Κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων της ενέργειας και των καυσίμων, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε με προσοχή και το ζήτημα της παράλληλης ενίσχυσης των σημαντικότερων παραγωγικών κλάδων της χώρας, ιδιαιτέρως αυτών του πρωτογενούς τομέα, όπως η πτηνοτροφια. Η άποψή μας είναι ότι μόνο έτσι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα έχουν πραγματικά θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, στηρίζοντας ουσιαστικά την κατανάλωση και συνολικά την οικονομία. Κύριε Πρωθυπουργέ, Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί λύση με την αίσθηση του επείγοντος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνδυασμένη προσπάθεια Πολιτείας και Παραγωγικών Φορέων, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της αύξησης του κόστους της ενέργειας, προς όφελος, τελικά, των πολιτών. Ευχαριστούμε θερμά για την ενεργό ενασχόλησή σας με την υποστήριξη και την ενίσχυση του – κρίσιμου για την ανάπτυξη της πατρίδας μας- πρωτογενούς τομέα και παραμένουμε στη διάθεσή σας για μια πιο αναλυτική ενημέρωση, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά σας».

Υπογράφει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Αθανάσιος Αγγελάκης 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ