Το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας το Νοέμβριο του 2020 έλαβε ένα τηλεφώνημα από τα Πιστιανά, ένα ημιορεινό χωριό της Άρτας. Μηνύματα στο «messenger» για μια γατίτσα χτυπημένη από αυτοκίνητο που σέρνει κυριολεκτικά το κορμί της στηριζόμενη στα δύο μπροστινά πόδια της. Στη φύση έξω δεν είχε καμία πιθανότητα επιβίωσης.
Μια κυρία που την τάιζε δεν είχε την δυνατότητα να της προσφέρει κάτι περισσότερο. Δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να την πιάσει. Πηγαίνουμε ένα απόγευμα επειγόντως να την μαζέψουμε. Η κυρία είχε καταφέρει και την έκλεισε σ’ ένα χάρτινο κουτί. Με όλη της την αναπηρία η γάτα προσπαθούσε να βγει από το κουτί. Βάζουμε και ένα ξύλο από πάνω να μην μπορέσει να το ανοίξει με τίποτε.
Άρον – άρον την πηγαίνουμε στον κτηνίατρο. Λόγω του χτυπήματος είχε συμπιεστεί η σπονδυλική της στήλη. Δύσκολα τα πράγματα. «Δεν θα μπορέσει να περπατήσει ξανά» απεφάνθη. Αποκαρδιωτικό για ένα τόσο νεαρό ζωάκι ενός έτους περίπου. Ένας ασυνείδητος οδηγός το χτύπησε και του έκοψε σχεδόν το νήμα της ζωής του.
Ακολουθεί θεραπεία πολλών ημερών. Φάρμακα, αντιβιώσεις. Πόνος μεγάλος για το γατάκι. Πόνος και για εμάς να βλέπεις ένα πλάσμα 2,5 κιλά να πασχίζει να κρατηθεί στη ζωή. Αποστεωμένη και γεμάτη τραύματα από το σύρσιμο στα χώματα του χωριού. Την βάλαμε σε ασφαλές ζεστό περιβάλλον. Να μην κινείται πολύ. Να μην σέρνεται στο έδαφος. Να έχει φαγητό, νερό και καθαρά σκεπάσματα. Να συνέλθει. Το κορμάκι της από την κατάκλιση γεμάτο πληγές, αίματα και πύον. Ξανά στον κτηνίατρο για καθαρισμό.
Μετά από λίγες ημέρες ξανά στον κτηνίατρο για καθαρισμό. Μέσα στην πολύ κατήφεια την ονομάσαμε Ζαϊρέ. Ένα όνομα για χανουμάκι. Ένα όνομα κατ’ ευφημισμό για να χορέψει το χορό της κοιλιάς. Η κατάσταση ήταν απελπιστική. Κάνουμε μια απέλπιδα προσπάθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για βοήθεια. Ψάχνουμε να βρούμε μήπως υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε. Μήπως υπάρχει μια συνταγή να γιατρευτούν τουλάχιστον οι πληγές της.
Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος «άγνωστος» πίσω από την οθόνη του υπολογιστή, προσφέρθηκε να πει μια καλή κουβέντα. Να μας αναφέρει ένα αντίστοιχο περιστατικό. Να μας μεταφέρει την εμπειρία του. Μάθαμε για δεκάδες ζωάκια που βρίσκονται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Προσπαθούσαμε τουλάχιστον μόνο να έκλειναν οι πληγές. Μετά είχαμε αγοράσει αναπηρικό καροτσάκι από τον φίλο μας Βασίλη Τζίγκουρα. Της κατασκεύασε κατόπιν ειδικής παραγγελίας ένα αμαξίδιο. Θα λυνόταν μετά το πρόβλημα. Μόνο να θεραπευόταν από την κατάκλιση.
Μέσα στα πολλά μηνύματα και τις πολλές διαδικτυακές κουβέντες εμφανίστηκε ένας ευγενέστατος κύριος. Του περιγράψαμε την κατάσταση. Προσφέρθηκε να μας δώσει μια αλοιφή επούλωσης με μέλι ιατρικού τύπου. Ένα σκεύασμα που δεν το είχαμε ξανακούσει. Κάτι νέο στην αγορά της Ελλάδας. «Θα σας το στείλω άμεσα» ήταν η κουβέντα του. Πράγματι μετά από λίγες ημέρες λαμβάνουμε ένα δεματάκι από άγνωστο παραλήπτη. Ανοίγουμε και να τα φάρμακα. Δεν το πιστεύαμε. Ένας άγνωστος ήρθε να συνδράμει σε μια προσπάθεια ενός άλλου αγνώστου. Ένας ευγενής συνάνθρωπος από το πουθενά ήρθε να βοηθήσει τη μικρή Ζαϊρέ. Αυτά είναι τα καλά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται από την επόμενη κιόλας ημέρα. Οι πληγές άρχισαν να κλείνουν. Το καταπληκτικό ήταν ότι η Ζαϊρέ άρχισε να κινείται. Λες και όλα μαζί συνηγορούσαν στην θεραπεία της. Το ιαματικό μέλι και η δύναμη της θέλησης για ζωή της μικρής Ζαϊρέ. Σηκώθηκε. Άρχισε να στέκεται στα πίσω πόδια της. Το αμαξίδιο που της είχαμε αγοράσει δεν το χρειάστηκε ποτέ. Ήταν τόσο μικροσκοπική που δεν της ήρθε ποτέ στα μέτρα της. Η θεαματική βελτίωσή της γινόταν μέρα με τη μέρα πιο εμφανής.
Σήμερα μετά από ένα χρόνο σχεδόν έχουμε μια Ζαϊρέ αγριόγατα μεν, γεμάτη ενέργεια και ζωή δε. Είναι τεράστια η χαρά μας να βλέπουμε του κόπους μας να έχουν πιάσει τόπο.
Είναι ανείπωτα τα συναισθήματα να έχεις σώσει ένα μικρό γατάκι, όχι μόνο από την χωλότητα και την παράλυση, αλλά και από τον θάνατο. Διότι εάν η υγεία του δε βελτιωνόταν η κατάληξη θα ήταν ο θάνατος. Η Ζαϊρέ, λοιπόν, σας χαιρετά. Η Ζαϊρέ βγήκε αλώβητη από την περιπέτειά της. Είναι έτοιμη να δικαιολογήσει το όνομά της. Είναι έτοιμη να χορέψει και εκείνον τον χορό της κοιλιάς. Τρέχει, κυνηγάει, παίζει. Τι καλύτερο! Λατρεύει τη ζωή και χορεύει στους ρυθμούς της. ‘Όχι μόνο στάθηκε στα πόδια της αλλά και χοροπηδάει.
Η επιμονή και η υπομονή ήταν τα όπλα της. Στάθηκε δυνατή. Της παρασχέθηκε κάθε δυνατή ανθρώπινη βοήθεια. Δεν παραιτηθήκαμε. Παλέψαμε για την ευζωία της. Ο χρόνος στάθηκε σύμμαχός μας. Το θαύμα έγινε. Η μικρή ταλαίπωρη και σακατεμένη γατίτσα από τα Πιστιανά έγινε η πανέμορφη, πιτσιλωτή Ζαϊρέ. Είναι έτοιμη να βρει το νέο της σπίτι. Θα της δώσετε την ευκαιρία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ