«Κανένα περιθώριο συζήτησης για την “Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” που αφορά κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών στην Καμπή δεν αφήνει ο Δήμος Αρταίων», σημειώνεται σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ύστερα από την αρνητική γνωμοδότηση που διατύπωσε την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας η Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου.

Αναφερόμενος στο ιστορικό, ο Δήμος Αρταίων, στην ίδια ανακοίνωση, κάνει λόγο για την «ομόφωνα αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά και την λαϊκή συνέλευση των κατοίκων». Περαιτέρω επισημαίνει: «Το προτεινόμενο έργο αφορά την αδειοδότηση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, συνολικού εμβαδού 1.155.995,81 τετραγωνικών μέτρων και την τοποθέτηση 151.515 φωτοβολταϊκών πλαισίων με μέγιστη ισχύ 49,9 MW σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τον οικισμό Καμπής. Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορούσε την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, αναπτυσσόμενου σε δυο ξεχωριστές εκτάσεις. Η πρώτη σε έκταση 688.502 τετραγωνικών μέτρων βόρειοανατολικά του οικισμού και η δεύτερη σε έκταση 467.492 τετραγωνικών μέτρων βόρεια του οικισμού.

Σύμφωνα με τις θέσεις όλων των προαναφερομένων, οι συγκεκριμένες επενδύσεις ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την Καμπή, επισύροντας δέσμευση δημοτικών εκτάσεων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τοπικές δραστηριότητες. Φόβοι υπάρχουν, επίσης, ότι ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική και μόνιμη αλλαγή στο μικροκλίμα της περιοχής και τα κλιματικά χαρακτηριστικά, λόγω της μεγάλης επιφάνειας που θα καλύπτουν τα πάνελς αλλά και της αντανακλαστικότητας αυτών. Επιπλέον, μόνιμη αρνητική επίδραση στα εδαφολογικά, μορφολογικά και κύρια στα τοπιολογικά χαρακτηριστικά (οπτική όχληση) της περιοχής, λόγω της μεγάλης επιφάνειας που καταλαμβάνουν και της εγγύτητας με τον οικισμό (200 μέτρα). Επιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα στην δραστική μείωση της επιφάνειας απορρόφησης των ομβρίων υδάτων με ενδεχόμενα μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα με άμεση επίδραση στον οικισμό έναντι του οποίου αναπτύσσονται».

Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωση, υπενθυμίζεται η δήλωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, η οποία έχει ως εξής: «Είμαστε θετικοί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και στην Τοπική Κοινωνία». Συμπληρώνοντας την δήλωση μετά το «όχι» της Περιφέρειας, ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε ότι και η Περιφέρεια Ηπείρου τάσσεται με την άποψη των συλλογικών μας οργάνων προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας και γενικότερα του Δήμου μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ