Με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας υλοποιεί -όπως αναφέρει σε ανακοίνωση Τύπου- πλείστα προγράμματα καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών.

«Ένα από τα προγράμματα αυτά -σημειώνει- είναι και η “Ανοιχτή καινοτομία για την τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Άρτα” με ακρωνύμιο Βοΐσκα (Voeska) χρηματοδοτούμενο μέσω της δράσης “Ανοιχτή καινοτομία στον Πολιτισμό”, του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και με συνεργαζόμενους φορείς το “Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά/ΙΕΛ Ξάνθης” και την εταιρεία Terracom πληροφορική ΕΠΕ.

Το έργο Βοΐσκα αποτελεί την πλέον τεχνολογική πρόταση για την προώθηση της ανοιχτής καινοτομίας στην τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην πόλη της Άρτας. Η δημιουργία του έχει ως σκοπό να εισάγει μια νέα προσέγγιση στην περιήγηση του κοινού στον μουσειακό και αρχαιολογικό χώρο, η οποία θα είναι περισσότερο βιωματική και ανθρωποκεντρική. Αντικείμενο του έργου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός προηγμένου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές της ανοιχτής καινοτομίας και στο οποίο οι έννοιες ιστορία και εμπειρία, θα αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Την Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο η 2η δια ζώσης συνάντηση στο πλαίσιο του έργου. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του έργου, τα επερχόμενα παραδοτέα και η εξέλιξη της δημιουργίας των πλείστων εφαρμογών, που θα αποτελέσουν το τελικό παραδοτέο του έργου. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση ενός προσχεδίου του περιβάλλοντος χρήστη, του αποθετηρίου και της ψηφιακής πύλης (portal) του Βοΐσκα. Η συζήτηση είχε ως επίκεντρο την οργάνωση των επόμενων βημάτων υλοποίησης του έργου, αλλά και διαδικαστικά ζητήματα για την άρτια ολοκλήρωσή του.

Κατά την παραμονή τους στην Άρτα τα μέλη των συνεργαζόμενων φορέων είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της πόλης, καθώς και να απολαύσουν την έκθεση “Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες”, που φιλοξενείται σε ανακαινισμένο χώρο στην εσωτερική ακρόπολη του Κάστρου της Άρτας.

Τα μέλη της σύμπραξης δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένα αφενός από την έως τώρα συνεργασία, η οποία αποδεικνύεται αρμονική και δημιουργική και αφετέρου από την πορεία των εργασιών, που εξελίσσονται ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος. Η άρτια υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου, θα προσφέρει αφενός ένα σημαντικό επιστημονικό “εργαλείο” για την προηγμένη τεκμηρίωση και ανάδειξη των ανασκαφικών δεδομένων, των αρχαιολογικών καταλοίπων και των μουσειακών εκθεμάτων (για εξειδικευμένους χρήστες) και αφετέρου θα προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων να αποκτήσουν το βίωμα της “πολιτιστικής εμπειρίας”. Η ανάπτυξη του καινοτόμου αυτού συστήματος θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής της Άρτας, προσκαλώντας και “προκαλώντας” τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν τα σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Άρτας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ο Άρης Βάσιος και η Λαμπρινή Παπαστράτου. Για το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά/ ΙΕΛ Ξάνθης» οι: Δέσποινα Τσιαφάκη, Μελπομένη Κάρτα, Κατερίνα Σέρβη, Νατάσα Μιχαϊλίδου, Μαρία Μποϊλέ, Μυρτώ Κουκούλη. Για την Terracom Πληροφορική ΕΠΕ οι: Στέλιος Γκούσκος, Κωνσταντίνος Καλαμπόκης, Γεώργιος Γόγολος, Πετρίδης Κώστας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ