Αρνητικά επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο έργα κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών στους Δήμους Αρταίων και Πωγωνίου, γνωμοδότησε σε συνεδρίασή της την Τρίτη 19 Οκτωβρίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου.

Στην πρώτη περίπτωση το έργο αφορούσε φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 49,9 MW, στη θέση «Καμπή 1 και2», Δημοτικής Ενότητας Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων. Στην δεύτερη φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 39,028 MW, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Καλπακίου Δήμου Πωγωνίου, Ιωαννίνων.

Αναφερόμενος στο θέμα ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης, υπογράμμισε ότι «λόγω του μεγάλου αριθμού φωτοβολταϊκών, περισσότερα από 88.000 στο Καλπάκι και από 151.000 στην Καμπή, ενδέχεται να προκληθούν στην Καμπή πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής με αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας με επίπτωση στις κοντινές καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Κι ακόμα μόνιμη αρνητική επίδραση στα τοπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών, αλλά και πιθανός κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, λόγω μεγάλης μείωσης των επιφανειών απορρόφησης των όβριων υδάτων».

Παρεμβάσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ενάντια στην ανάπτυξη των δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, πραγματοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Ιωάννης Κατέρης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δολιανών Αναστάσιος Τσούβαλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ