«Βγήκαμε έξω» και απολαύσαμε την παρουσίαση του βιβλίου της δικηγόρου, Μαριάνθης Νταφούλη, «Ικλι Αβρίκ», το βράδυ της Παρασκευής στην Γαρουφάλειο Στέγη του Συλλόγου «Σκουφάς».
Στην παρουσίαση που διοργάνωσαν στην Άρτα οι εκδόσεις «Ο Μόβ σκίουρος», το βιβλιοπωλείο «Η πολυθρόνα του Νίτσε» και το περιοδικό «Έκφραση», η ατμόσφαιρα που επικράτησε ήταν αντίστοιχη των μηνυμάτων που η συγγραφέας περνά μέσα από την εξαιρετική γραφή αυτού του βιβλίου. Μας καλεί με τον τίτλο του, τις σκέψεις και τις δράσεις των ηρώων της να σπάσουμε το περίβλημά μας και να τρέξουμε προς την ελευθερία. «Βγες έξω» τιτλοφορείται στα ρωμανί (Τσιγγάνικα) το βιβλίο που εκδόθηκε πέρυσι το καλοκαίρι και απέκτησε φανατικούς φίλους σ’ όλη την Ελλάδα.
Σε μια στιγμή που το παγκόσμιο σύνθημα ήταν «μείνε μέσα», η Μαριάνθη Νταφούλη έγραφε το «βγες έξω» από κάθε είδους προσωπικά, ψυχολογικά και κοινωνικά δεσμά. Το βιβλίο η ίδια χαρακτηρίζει ως μια γρήγορη βόλτα σε δυο ρόδες. «Ένα ταξίδι …σφαίρα με μηχανή», όπως είπε στο κοινό της Άρτας.
Αυτό βέβαια ως προς την ταχύτητα που εκτυλίσσεται και που κρατά τον αναγνώστη προσηλωμένο με αμείωτο ενδιαφέρον από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Βιβλίο, δηλαδή, που αν το ανοίξεις δεν το αφήνεις …για αργότερα. Ωστόσο, αποτελεί από μόνο του το πρώτο βήμα προς την ελευθερία. Μια ελευθερία για την οποία δεν μιλά μόνο αλλά την περιγράφει και την αποπνέει ως ατμόσφαιρα.
Η κεντρική ηρωίδα σε παίρνει από χέρι και σχεδόν νιώθεις να τρέχεις μαζί της στις απέραντες εκτάσεις του Θεσσαλικού κάμπου… Σε βγάζει έξω, έτσι κι αλλιώς, μό-νο με την ανάγνωση. Και είναι αλήθεια ότι όσο δύσκολα μαζεύεις το παιδί απ΄ την αλάνα, άλλο τόσο και το νού σου, μετά απ’ αυτή την ανάγνωση. Θα ακούς για μέρες την κυρά Ευδοκία να σου ψιθυρίζει: «Άμα το σκάει άνθρωπος πολύ το χαίρομαι. Όχι μόνο άμα το σκάει από φυλακή. Απ’ όπου κι αν το σκάει. Άμα το σκας, πάει να πει φυλακή ήταν εκεί που ήσουν».
Είναι το πρώτο βιβλίο της Μαριάνθης Νταφούλη με καταγωγή εκ μητρός από την Κυψέλη Άρτας κι αφού το… «έσκασε» με τόση επιτυχία από τα δικόγραφα, περιμένουμε την επόμενη απόδρασή της. Εξάλλου, όπως η ίδια έχει πει σε συνέντευξή της στον «Τ», λίγο μετά την έκδοση του βιβλίου της: «Τα κελιά είναι πολλά και το χειρότερο είναι ότι οι τοίχοι που μας χωρίζουν από το «έξω» είναι συχνά αόρατοι στα μάτια μας».
Για το βιβλίο «Ικλι Αβρίκ» μίλησαν η πτυχιούχος ψυχολογίας Ειρήνη Παπαγιάννη, η συγγραφέας που απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Η Πολυθρόνα του Νίτσε» Γιάννης Σιδεράκης.
Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Ευαγγελίου. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου «Σκουφάς» Νίκος Μπανταλούκας, η διευθύντρια της Alpha Bank Ανδριανή Σιάκα, ο εκπρόσωπος του περιοδικού «Έκφραση» Κώστας Τραχανάς, ο καλλιεργητής – παραγωγός μύρτιλου και μελισσοκόμος Τρύφωνας Παπαϊωάννου εκ Κυψέλης, ο καθηγητής τμήματος Πληροφορικής (Άρτα) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Αντωνιάδης, κα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ