Ο Βουλευτής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Σπ. Λιβανό, σχετικά με την ένταξη των παραγωγών εσπεριδοειδών αλλά και των ελαιοκαλλιεργητών της Π.Ε. Άρτας, στο Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών που αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών, θα διατεθούν κονδύλια ύψους 520 εκατ. ευρώ , από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για τον τομέα της γεωργίας στη χώρα μας, και αναλυτικότερα, 185 εκατ. θα διατεθούν σε προγράμματα καινοτομίας και πράσινης μετάβασης στην επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, 100 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, 170 εκατ. για αναδιαρθρώσεις δενδρωδών καλλιεργειών, 50 εκατ. για αγροτουρισμό και 15 εκατ. για γενετικές βελτιώσεις ζώων.
Επιπρόσθετα, οι ενισχύσεις για την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών θα αφορούν όλη την χώρα και όλες τις καλλιέργειες, ενώ όπως σημειώνει, στις σχετικές ανακοινώσεις αναφέρεται οτι η δημοσίευση της προκήρυξης αναδιάρθρωσης καλλιεργειών συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, θα εκδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, και θα καλύπτει δαπάνες έως 3.000 ευρώ το στρέμμα για την εκρίζωση-αναφύτευση ροδάκινων, επιτραπέζιων σταφυλιών, σταφίδας, σύκου (που πάει για αποξήρανση) και πορτοκαλιών σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.
Όπως τονίζει, η Π.Ε. Άρτας με τις εδαφοκλιµατικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν η κύρια περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, για την ανάπτυξη της καλλιέργειας των πορτοκαλιών, όμως πλέον οι ποικιλίες των πορτοκαλιών της Π.Ε. Άρτας είναι μεγάλης ηλικίας, βραχείας περιόδου συγκομιδής, και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες και τη ζήτηση εκτός περιόδου. Επίσης υπογραμμίζει ότι οι ποικιλίες αυτές, είναι πλέον ποιοτικά και εμπορικά μη ελκυστικές στην αγορά, και σε συνδυασμό με τα προβλήματα παγετού κατά τους χειμερινούς μήνες καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών της πορτοκαλιάς.
Παράλληλα, αναφέρεται στους ελαιώνες της Π.Ε Άρτας , οι οποίοι είναι παλιοί και δεν αποδίδουν για τους παραγωγούς, και θα πρέπει επίσης να αναδιαρθωθούν, με άλλες ελληνικές ποικιλίες δέντρων ελιάς, όπως η κονσερβοελιά Άρτας.
Επισημαίνει δε ότι, για τη δεδομένη ανάγκη της αναδιάρθρωσης των αναφερομένων δενδρωδών καλλιεργειών έχει καταθέσει συγκεκριμένη Πρόταση προς το ΥΠΑΑΤ, η Π.Ε Άρτας με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Κλείνοντας, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα εντάξει τα εσπεριδοειδή, όπως η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, στο Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιεργειών, αν η Π.Ε. Άρτας θα βρίσκεται στις Περιφερειακές Ενότητες που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα αυτό,και ποιό ποσό θα διατεθεί για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών εσπεριδοειδών της Άρτας. Επίσης, ερωτά, αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα εντάξει στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών τις δενδρώδεις καλλιέργειες ελιάς, αν η Π.Ε Άρτας θα συμπεριλαμβάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα αυτό και ποιό ποσό θα διατεθεί για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών ελιάς της Άρτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ