Πώς θα αντιδρούσε αλήθεια ο ART TV, δεν θα εξοργίζονταν αν άκουγε ιδιοκτήτη άλλου περιφερειακού καναλιού να λέει ότι είναι η μοναδική φωνή που ακούγεται στα χωριά της Άρτας;
Ας πούμε ότι αυτόν τον ιδιοκτήτη φιλοξενούσε στις σελίδες της τοπική εφημερίδα, και σε συνέντευξή του κόμπαζε ότι είναι ο μοναδικός που ενδιαφέρεται για την ενημέρωση σε κάθε γωνιά του νομού. Δεν θα ενοχλούσε, εξάλλου, τον ART TV ότι επετράπη στον δημοσιογράφο της εφημερίδας να λεχθεί κάτι τέτοιο χωρίς καμία ενδιάμεση ερώτηση ή έστω σχόλιο για αναζήτηση της αλήθειας;
Κι όμως αυτό το είδαμε να συμβαίνει λίαν προσφάτως στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό. Φιλοξενούμενος στο δελτίο ειδήσεων ήταν ο εκδότης της εφημερίδας «ΑΠΟΨΗ» Γιάννης Καϊντάσης, ο οποίος κλείνοντας την 18λεπτη(!) συνομιλία του με την δημοσιογράφο Βίκυ Ευαγγελίου, ζήτησε να προσθέσει και κάτι επιπλέον. Ότι δηλαδή «εδώ και δύο μήνες η εφημερίδα προσπαθεί να πηγαίνει σ’ όλα τα χωριά του νομού ώστε και ο κάτοικος του ορεινού χωριού να έχει το δικαίωμα στην ενημέρωση».
Καλώς μέχρι εδώ, ουδεμία ένσταση. Εφόσον παρέχεται το βήμα από το περιφερειακό κανάλι αξιοποίησε την ευκαιρία, διαφημίζοντας την πολιτική της εφημερίδας του. Καμία ενόχληση ως προς αυτό. Ο άνθρωπος έκανε την δουλειά του. Όταν, ωστόσο, φτάνει στο σημείο να αποφαίνεται ότι «καλώς ή κακώς είστε οι μόνοι (δηλαδή ο ART TV) που μονοπωλείτε στα χωριά την ενημέρωση…» και ότι «δεν φτάνουν οι εφημερίδες», δεν θα το αφήσουμε να περάσει στο ντούκου.
Εντάξει, ο εκδότης της νεότευκτης εφημερίδας θέλησε να μεταφέρει την… άποψη πως θα είναι τώρα αυτός ο μοναδικός που θα «μονοπωλεί» μέσω του Τύπου την ενημέρωση στα χωριά. Η δημοσιογράφος του καναλιού, ωστόσο, δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει ότι στην Άρτα κυκλοφορούν κι άλλες εφημερίδες, οι οποίες έχουν οικοδομήσει τις δικές τους σχέσεις με τα χωριά; Δεν το έκανε και τόσο ο ART TV όσο και η Βίκυ Ευαγγελίου, είναι εξοργιστικά εκτεθειμένοι απέναντι στον υπόλοιπο Αρτινό Τύπο. Δηλαδή σε παραδοσιακές εφημερίδες όπως η «ΗΧΩ», ο «ΜΑΧΗΤΗΣ», ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» και νεώτερες όπως το «Δημοκρατικό Βήμα» και φυσικά η αφεντιά μας.
Εάν η δημοσιογράφος, για διάφορους λόγους, θέλησε να αποφύγει την παρέμβασή της για τις άλλες εφημερίδες, γιατί δεν διέκοπτε τον μονόλογο της διαφήμισης ώστε να τον ρωτήσει το πολύ απλό: «Γιατί Γιάννη, ο υπόλοιπος Τύπος της Άρτας δεν κυκλοφορεί στα χωριά;».
Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, ο Τύπος στην Άρτα δεν ανακαλύφθηκε πριν τρεις μήνες όταν «γεννήθηκε» το «μωράκι» (έτσι το αποκάλεσε ο ίδιος!) του Γιάννη Καϊντάση. Υπάρχει σχεδόν από την απελευθέρωση της Άρτας (1881), γράφοντας την δική του ιστορία. Και με διανομή στα χωριά. Ανατρέχοντας στα αρχεία του «ΣΚΟΥΦΑ», που αποτελούν πολυτιμότατο θησαυρό, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μάθουν περισσότερα.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ART TV να φιλοξενεί όποιον και όσες φορές επιθυμεί. Και από τον Τύπο. Όταν όμως νεόκοποι του χώρου παρασυρόμενοι από τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών και την λάμψη των τηλεοπτικών φωτισμών, ολισθαίνουν σε επικίνδυνους ατραπούς παραπληροφόρησης μέσω της οθόνης, αυτό δεν μπορεί να παραμένει αναπάντητο. Είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα μας αναγκάζεται να πάρει θέση, διότι ποτέ κατά το παρελθόν δεν χρειάστηκε, επειδή κανένας εκδότης εφημερίδας στην Άρτα δεν επιχείρησε να μονοπωλήσει την ενημέρωση στα χωριά της Άρτας. Επετράπη, όμως, στον Γιάννη Καϊντάση από τον ART TV. Σεβόμαστε μεν το κανάλι, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση διέπραξε μέγα ατόπημα. Ο εν λόγω εκδότης δεν σεβάστηκε τις άλλες τοπικές εφημερίδες. Ούτε και το αναγνωστικό τους κοινό. Ιδιαιτέρως στα χωριά του νομού μας. Ούτε βεβαίως είναι αυτός που ανακάλυψε τον τροχό της αμάξης!
ΥΓ: Όταν συντάσσονταν αυτό το κείμενο, ώ του θάματος, δεχθήκαμε τηλεφώνημα από αναγνώστη μας στο Αθαμάνιο, ο οποίος μάς είπε ότι δεν έλαβε την εφημερίδα, ενώ σε γειτόνισσά του αναγνώστριά μας πήγε κανονικά!
Βασίλης Παππάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ