Ύμνος στην γυναίκα! Μια γροθιά στις προκαταλήψεις που άγνωστο παραμένει αν και κατά πόσο χάνονται στα βάθη άλλων εποχών… Μια εξαιρετική παράσταση στα «πατήματα» της αρχαίας τραγωδίας που μιλά άμεσα, καίρια, στο πνεύμα αλλά και το συναίσθημα του θεατή.
Η πρεμιέρα του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολου Κουν» στο ιστορικό μας γεφύρι το βράδυ της Τρίτης (20 Ιουλίου), αποτέλεσε κορυφαία στιγμή των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του τόπου μας. «Το γεφύρι της Άρτας και οι λυγερές του Κάτω Κόσμου» σε σκηνοθεσία Μαριάνας Κάλμπαρη, καθήλωσε το κοινό, ζωντανεύοντας τον θρύλο της τοπικής ιστορίας και αναδεικνύοντας συνάμα όλα του τα νοήματα, ειπωμένα και ανείπωτα.
«Μην χάσεις με τίποτα την παράσταση αυτή τον Ιούλιο», μου μετέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία φίλος της εφημερίδας από την Αθήνα. Ήταν ακόμα αρχές Ιουνίου. Τον θυμήθηκα πολλές φορές στην διάρκειά της. Η παράσταση συνδυάζει μουσική, λόγο, κίνηση και εξαιρετική υποκριτική απόδοση απ’ όλους τους συντελεστές. Μαγεύει ο συντονισμός, ο συγχρονισμός της μουσικής, του λόγου, της κίνησης, ακόμα και της κάθε παύσης.
Η μουσική σύνθεση του Θοδωρή Αμπατζή, πράγματι πρωτότυπη, σε απόδοση Στέλλας Αραμπατζόγλου (σαξόφωνο), Ιωάννας Ρήγα (σαντούρι), Μαριλένας Μόσχου (νταούλι), «έντυσε» μοναδικά την δραματουργία. Η εναλλαγή ρόλων, η προσομοίωση με τον αρχαίο χορό ή ακόμα και με το πολυφωνικό τραγούδι σε ορισμένες στιγμές, αποτέλεσαν αξιοσημείωτα στοιχεία, που έδωσαν ένταση στο τελικό αποτέλεσμα.
Η παράσταση ενταγμένη στη δράση του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, φιλοξενήθηκε στην Άρτα με την υποστήριξη Δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με την προϊσταμένη, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ήταν η πρώτη, ενώ η δεύτερη θα αφορά σε παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο Μεσαιωνικό Κάστρο.
Ελπίζουμε και η επόμενη να είναι αντίστοιχης ποιότητας, αρτιότητας και υψηλών απαιτήσεων όπως αυτή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Και προς τούτο θερμά συγχαρητήρια πλην της σκηνοθέτιδας και των μουσικών, αξίζουν επίσης όλοι οι επί σκηνής συντελεστές για την ερμηνεία τους, ήτοι: Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Αμαλία Τσεκούρα, όπως βέβαια και στην Χριστίνα Σουγιουλτζή για το χορό και τα ακροβατικά.
ΥΓ: Ασφαλώς η πρεμιέρα της παράστασης με φόντο το ιστορικό γεφύρι προσέδωσε άλλη ένταση. Στην κορύφωση της παράστασης με τη θυσία της λυγερής της Άρτας, γυναίκας του πρωτομάστορα, έδινε την αίσθηση ότι η θυσία και η κραυγή έβγαινε από τα θεμέλια της μεσιανής καμάρας. Συγχαρητήρια και πάλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ