Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ για τις υποτροφίες του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ).
Ειδικότερα αναφέρουν ότι το ΙΚΥ, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το ακαδημαϊκό έτος 2016- 2017 προκηρύσσει προπτυχιακές υποτροφίες για όλα τα Τμήματα/Σχολές των ΑΕΙ της χώρας, με σκοπό την παροχή οικονομικής βοήθειας των επιμελών φοιτητών/τριών με χαμηλά εισοδήματα, που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες, για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι με βάση καταγγελίες γονέων και υποψηφίων φοιτητών το ΙΚΥ δεν έχει εκδώσει, ακόμα, τη σχετική πρόσκληση για τις υποτροφίες των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, ενώ έχει παρέλθει το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και τους επόμενους μήνες θα έχουμε την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2021-2022. Οι συγκεκριμένες υποτροφίες θα έπρεπε να δίδονται στους δικαιούχους κατά το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο εγκρίνονται και όχι με καθυστερήσεις δύο ετών, καθώς για τις εν λόγω ομάδες αυτά τα χρήματα είναι απαραίτητα για την πορεία των σπουδών τους.
Παράλληλα τονίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται, τελικά, σε υπαιτιότητα των αρμόδιων για την έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ Υπουργείων, και όχι του ΙΚΥ.
Έτσι εύλογα οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενοι στους αρμόδιους Υπουργούς ρωτούν για τις προθέσεις τους σε σχέση με την έκδοση της ΚΥΑ για τις υποτροφίες των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, αλλά και εάν είναι στις προτεραιότητες των αντίστοιχων Υπουργείων η οικονομική στήριξη αυτών των σπουδαστών/στριών, που έχουν ουσιαστική ανάγκη της αρωγής μας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως
Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Άδωνι Γεωργιάδη
Θέμα: Αδικαιολόγητη η επί διετίας καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ για τις υποτροφίες 2019-2020 ΕΚΟ του ΙΚΥ
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) από το ακαδημαϊκό έτος 2016/17 προκηρύσσει προπτυχιακές υποτροφίες για όλα τα Τμήματα/Σχολές των ΑΕΙ της χώρας, με σκοπό την ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των επιμελών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων και υποψηφίων φοιτητών, το ΙΚΥ δεν έχει εκδώσει την πρόσκληση για υποτροφίες σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, ενώ θα παρέλθει πλέον και το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Έτσι δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο, δεδομένου ότι οι υποτροφίες αφορούν Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για τη συνέχιση και περάτωση των σπουδών τους, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουμε.
Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχαμε με υπαλλήλους του ΙΚΥ μας πληροφόρησαν ότι η αδικαιολόγητη και παράλογη καθυστέρηση σχεδόν 2 ετών οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

Μετά τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να εκδώσετε άμεσα τη σχετική ΚΥΑ για τις υποτροφίες των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) για το 2019-2020 προκειμένου να εκδοθεί στη συνέχεια η πρόσκληση/προκήρυξη από το ΙΚΥ και να μπορέσουν επιτέλους να λάβουν τις προπτυχιακές υποτροφίες, που στους οικονομικά χαλεπούς καιρούς που ζούμε είναι παραπάνω από απαραίτητες για τις σπουδές τους;
2. Είναι στις προτεραιότητες των Υπουργείων σας η οικονομική στήριξη αυτών των παιδιών, που δε χρειάζονται πριμοδότηση σε βάρος των υπολοίπων για να σπουδάσουν, αλλά χρειάζονται υποστήριξη για να ολοκληρώσουν αυτό που με την ψυχή και το σπαθί τους κέρδισαν; Διότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη την ελεημοσύνη μας αλλά την αρωγή μας για να προχωρήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ