Σε εναλλακτικό τουριστικό προορισμό καταβάλλουν προσπάθειες να καταστήσουν την Κοιλάδα του Αχελώου οι νέοι της περιοχής.

Έναν προορισμό εκεί που οι ομορφιές της φύσης έχουν μεγαλουργήσει και συναντούν τον πολιτισμό και την παράδοση. Με δράσεις και παρεμβάσεις που αναδεικνύουν τα όμορφα τοπία, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου προσπαθούν να προσελκύσουν επισκέπτες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου βοηθώντας έτσι στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό όμως στο περιβάλλον.

Η Κοιλάδα του Αχελώου είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός που θα ενθουσιάσει και τους πιο απαιτητικούς με τις επιλογές που προσφέρει αρκεί να τον επισκεφθούμε. Ενδείκνυται για κάθε είδους ορεινή δραστηριότητα όπως ορειβασία, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία, κολύμπι στο ποτάμι, ράφτινκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς και πολλές ακόμη. Η χαμηλή φωτορύπανση και η καθαρή φύση επίσης προκαλούν τους λάτρες της αστροφυσικής επιστήμης, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες φωτογράφους να επισκεφτούν σημεία της Κοιλάδας του Αχελώου και να καταγράψουν μοναδικές εικόνες και βίντεο από τον έναστρο φωτεινό ουρανό. Τα ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρεατικά και το τσίπουρο της περιοχής είναι γνωστά σ’ όσους αγαπούν το καλό χωριάτικο και σπιτικό φαγητό μετατρέποντας τη διαμονή σε παραδοσιακή φιλοξενία που μένει αξέχαστη στους επισκέπτες.

Η διάσχιση κορυφογραμμών, οι πορείες στα φαράγγια και τα ελατοδάση καθώς και η επίσκεψη στις οργανωμένες πίστες αναρρίχησης και αλεξίπτωτου πλαγιάς συνδυάζουν τον εναλλακτικό τουρισμό υψηλής αισθητικής με την υπέροχη φύση.

Ακολουθούν δηλώσεις νέων της περιοχής.

Ο Βαγγέλης Γρέβιας, κάτοικος της περιοχής και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη επισημαίνει: «Εδώ στον Αχελώο, το δικό μας νησί, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα καθαρά και γάργαρα νερά του Αχελώου να επισκεφθεί ιστορικούς χώρους ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων, είναι η θρυλική γέφυρα Κοράκου, το μοναστήρι του Σέλτσου, όπου έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο Ζάλογγο της Ηπείρου, να επισκεφθεί την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Μεγαλόχαρης όπου ξεκίνησε και η επανάσταση της ευρύτερης περιοχής το 1854 να δει πέτρινα γεφύρια να δοκιμάσει προϊόντα της περιοχής, να ανακαλύψει και από μόνος του δικούς του προορισμούς. Μπορεί να κάνει ορειβασία ελεύθερο κάμπινγκ και πολλές άλλες δραστηριότητες.»

Ο Δημήτρης Χάνδρας επέστρεψε από την Αθήνα πριν από λίγα χρόνια με τη σύζυγό του στην διπλανή περιοχή των Τζουμέρκων, είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ρουίστα στο Βουργαρέλι και επισημαίνει: «Βρισκόμαστε στην Κοιλάδα του Αχελώου. Είναι ένα σημείο το οποίο ενώνει ουσιαστικά και τα Τζουμέρκα είναι πάρα πολύ κοντά στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων που έχει έδρα το Βουργαρέλι και προσπαθούμε μέσα από κοινές δράσεις και συνέργειες να αποτελέσει η περιοχή αυτή Τζουμέρκα με Κοιλάδα Αχελώου έναν ενιαίο προορισμό για τους επισκέπτες. Γιατί ένας επισκέπτης ερχόμενος εδώ μπορεί να συνδυάσει και τα δύο. Να δει τα φυσικά τοπία τα πολιτιστικά μνημεία που είναι πάρα πολλά είναι αμέτρητα. Να συνδυάσει δραστηριότητες στη φύση είτε ράφτινκ είτε κανό είτε αναρρίχηση είτε ποδηλασία και μέσα από αυτές τις δράσεις, μέσα από αυτή την εμπειρία που θα έχει ο επισκέπτης θέλουμε να καταφέρουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα αλλά είναι κάτι πιο εναλλακτικό και πιο εμπειρικό το οποίο μπορεί να το ζήσει σε αυτά τα μέρη. Εδώ θα συνδυάσει και τις καλοκαιρινές του διακοπές γιατί όπως βλέπετε πίσω μου έχουμε και εδώ παραλίες και μια από τις πιο γνωστές είναι η Κοιλάδα του Αχελώου. Άρα μπορεί να το συνδυάσει και αυτό.»

Η Λήδα Κοσσυβάκη, φοιτήτρια, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο εξωτερικό αλλά κατάγεται από την περιοχή τονίζει: «Τα καλοκαίρια η Κοιλάδα του Αχελώου είναι ο εναλλακτικός μας προορισμός Ερχόμαστε εδώ μαζευόμαστε όλοι μαζί δίπλα στο ποτάμι και παίζουμε μουσική και τα βράδια ανάβουμε φωτιές. Κάνουμε μπάνιο στο ποτάμι, κάνουμε διάφορες δραστηριότητες όπως ορειβασία, πηγαίνουμε στο βουνό για βόλτα, κάνουμε αναρρίχηση. Τα πέτρινα γεφύρια και τα Μοναστήρια είναι ο πλούτος της περιοχής. Υπάρχουν διάφορα μοναστήρια το πιο γνωστό είναι η Μονή του Σέλτσου στις Πηγές. Υπάρχουν και η γέφυρα Κοράκου και η γέφυρα Αυλακίου που είναι πολύ όμορφα καθώς και άλλα μικρά γεφύρια στη Μεγαλόχαρη και στο Μεσόπυργο και σε όλα τα χωριά.»

Μια από τις καλύτερες πίστες αναρρίχησης στην Ευρώπη βρίσκεται στο Φαράγγι Μπουζουνίκου στην Κοιλάδα του Αχελώου. Μέχρι το χειμώνα του 1910 το Φαράγγι Μπουζουνίκου αποτελούσε μέρος της κοίτης του Γρανιτσιώτη ποταμού που πηγάζει κάτω από την κορυφή «Καλόγερος» των Δυτικών Αγράφων και αφού διασχίσει τους οικισμούς Άνω κα Κάτω Ποταμιά Γρανίτσας και το Βέρνικο εκβάλει στον Αχελώο. Το χειμώνα του 1910 μια έντονη βροχόπτωση που διήρκησε πολλές ημέρες προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλου μέρους της πλαγιάς του Καλόγερου στη θέση Μπαλτενήσι και τεράστιος όγκος φερτών υλικών και βράχων ακολούθησαν τη ροή του ποταμού. Μετά την καταστροφή η περιοχή άλλαξε για πάντα, η κοίτη του ποταμού δεκαπλασιάστηκε , τα μισά κτήματα εξαφανίστηκαν, ενώ στα χαμηλότερα τμήματα η κοίτη εμβαθύνθηκε και έπαψε να κυλά από το φαράγγι Μπουζουνίκου.

Στη συνέχεια το φαράγγι εξ αιτίας των υψηλών βράχων , των στενών περασμάτων, των σπηλαίων, της βλάστησης, απέκτησε απόκοσμη μορφή και οι ντόπιοι δημιουργούσαν θρύλους για τους «ενοίκους» του φαραγγιού.

Πριν από περίπου τρία χρόνια επέστρεψε στο χωριό του τα Τοπόλιανα ο Θωμάς Νταβαρίνος, δεινός αναρριχητής και ορειβάτης με εμπειρίες αναβάσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ιδιαίτερα ψηλά και δύσκολα βουνά σε διάφορες χώρες. Άρχισε να ασχολείται με τη διάνοιξη μονοπατιών στην περιοχή, ίδρυσε τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων με έδρα τα Τοπόλιανα και με μια ομάδα εθελοντών ξεκίνησε να υλοποιεί το όραμά του, να δημιουργήσει ένα αναρριχητικό πεδίο στο Φαράγγι Μπουζουνίκου και στην προέκταση του μονοπατιού που συνεχίζει δίπλα στον Γρανιτσιώτη, συναντά τον Αχελώο με πορεία προς τον βορά και παραποτάμια φτάνει ως το κάστρο των Τοπολιάνων. Δαπανήθηκαν πάρα πολλές ημέρες εργασίας για να αλλάξουν την όψη κάθε βράχου ξεχωριστά , αφαιρώντας σαθρά υλικά, πέτρες,, φυτά, δέντρα, τρίβοντας κάθε πέτρα και βράχο με συρματόβουρτσα κρεμασμένος από αναρριχητικό σκοινί και ασφαλισμένος σε ένα απλό μποντριέ αναρρίχησης.

Πλέον έχει ήδη διαμορφωθεί – αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί – ένα αναρριχητικό πεδίο προτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα αφού σε ένα φαράγγι μήκους 630 μέτρων περίπου υπάρχουν δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές, διαφόρων επιπέδων δυσκολίας που απευθύνονται στον αρχάριο έως και στον πλέον έμπειρο αναρριχητή.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η πρόσβαση στο φαράγγι αφού ένας λιθόστρωτος αμαξιτός δρόμος φτάνει μέχρι την είσοδο και την έξοδο του φαραγγιού, καθιστώντας πολύ εύκολη την μεταφορά των προσωπικών και αναρριχητικών υλικών κάθε επισκέπτη, χωρίς όμως να προκαλεί όχληση καθώς δεν είναι δρόμος διέλευσης.

Ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων Θωμάς Νταβαρίνος μας επισημαίνει: «Εδώ είμαστε στο φαράγγι του Μπουζουνίκου. Αυτό το φαράγγι το έχουμε αξιοποιήσει και το έχουμε κάνει αναρριχητικό πεδίο και εδώ είναι έτοιμες πάνω από εκατό διαδρομές. Αναρριχητικές διαδρομές κάθε επιπέδου. Εδώ είναι αθλητική, αυτά όλα αναφέρονται στην αθλητική αναρρίχηση. Το έχουμε αξιοποιήσει είναι πάνω από εκατό διαδρομές αναρριχητικές διαδρομές και μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος αναρρίχηση με ασφάλεια. Βέβαια θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να τελειώσει. Έχουμε και άλλα να κάνουμε αλλά τα σημαντικότερα τα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής με τη βοήθεια του Δήμου Αγράφων που μας βοήθησε να μπορέσουμε να κάνουμε τον καθαρισμό και να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του φαραγγιού. Μπορεί να κάνει ένας αρχάριος. Έχουμε βάλει από έξη χρονών παιδάκι να κάνει μέχρι εβδομήντα χρονών. Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει αναρρίχηση. Είναι επίπεδα η αναρρίχηση. Ξεκινάς από τα πιο εύκολα και καταλήγεις σε πολύ δύσκολα πεδία. Εδώ ένας αρχάριος άνθρωπος που θέλει να σκαρφαλώσει μπορεί να σκαρφαλώσει εύκολα γιατί αυτό το πεδίο προσφέρεται. Έχει πολλές διαδρομές, εύκολες για αρχάριους αλλά και πολύ δύσκολες. Και αυτό το σύνολο όλο, που έχει αυτή την ευκαιρία δηλαδή, αυτό το πλεονέκτημα, το κάνει να είναι ένα πολύ καλό αναρριχητικό πεδίο. Έχει για όλους δηλαδή όχι μόνο για καλούς.

Αυτό που βλέπουμε, κάθε διαδρομή έχει και το όνομά της, όταν τελειοποιηθεί παίρνει το όνομά της λέγεται Αψίδα, είναι από το σχήμα του βράχου, είναι ολοκληρωμένη διαδρομή, αυτή μετά θα γίνει και ένας καθαρισμός και θα μπορεί να αναρριχηθεί ο οποιοσδήποτε και τώρα εμείς αναρριχόμαστε πάνω σε αυτά. Και εύκολες και δύσκολες και απέναντί σας είναι άλλη διαδρομή αν προσέξετε Δηλαδή όλα τα βράχια είναι διαδρομές αναρριχητικές. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα, πολλές όμως είναι έτοιμες.»

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, τονίζει: «Βρισκόμαστε στην Κοιλάδα του Αχελώου στο φαράγγι του Μπουζουνίκου, είναι ένα φαράγγι μοναδικό το οποίο χάρη στον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων έχει αξιοποιηθεί και σε λίγο καιρό θα είμαστε πανέτοιμοι Πιστεύω συνδυαστικά με τον Αχελώο και με άλλες δράσεις στην περιοχή θα μπορέσει να δώσει μια ανάπτυξη στην τοπική οικονομία Δεν ήταν εύκολη η προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά ήταν δύσκολη αλλά τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια Μπορεί εδώ πέρα ο κάθε επισκέπτης να δει την μαγεία και την ομορφιά να αθληθεί να κάνει μπάνιο στον Αχελώο και οτιδήποτε άλλο.»

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς τονίζει: «Στόχος της Περιφέρειας της Ηπείρου είναι η τουριστική ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αχελώου μια περιοχής που κύριο γνώριμά της είναι ο πολιτιστικός της πλούτος. Η Περιφέρεια Ηπείρου από την πρώτη στιγμή έχει δείξει το ενδιαφέρον της χρηματοδοτώντας τις απαιτούμενες υποδομές καθώς επίσης και τα μνημεία και τη συντήρηση των μνημείων όπως τη Μονή Σέλτσου, τη Μονή Μεγαλόχαρης και τη Μονή Μεσοπύργου.»

Παρακολουθήστε στον παρακάτω σύνδεσμο το βίντεο: https://youtu.be/KKNd5bQSkNU

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ