«Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα. Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα. Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα ΜΑΖΙ. Μαζί και ο ουρανός και η γη…».
Απόσπασμα από την Εαρινή Συμφωνία του Γιάννη Ρίτσου γραμμένο το έτος 1938.
Ένας καλοκαιρινός καύσωνας είναι ανυπόφορος για όλα τα πλάσματα της φύσης. Είναι θανατηφόρος για πολλά ζωντανά που δεν βρίσκονται ελεύθερα έξω στη φύση να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά βρίσκονται ανάμεσα στα μπετόν και τα καυτά τσιμέντα της πόλης.
Το χειμώνα με τις βροχές και την υγρασία συγκεντρώνεται νερό σε λακουβίτσες και από εκεί πίνουν τα πτηνά του ουρανού και τα ζώα που κυκλοφορούν. Τους καλοκαιρινούς μήνες με τις μέγιστες θερμοκρασίες είναι αναγκαίο το νερό. Είναι πηγή ζωής.
Η επιβίωση των ζώων και η ζωή τους εξαρτάται άμεσα από το νερό. Ένα μπολάκι έξω από το σπίτι μας ή το γραφείο μας μπορεί αναπληρώσει τις βασικές ανάγκες των ζώων. Σκυλιά, γατιά, χελιδόνια, περιστέρια και όλα αυτά τα ζωντανά πλάσματα που μας περιβάλλουν πρέπει να ζήσουν. Πηγή ζωής το μπολ με το νερό.
Θα πρέπει να φροντίζουμε τόσο για τα ζώα συντροφιάς όσο και για τα ζώα που βρίσκονται έξω στο δρόμο. Σωστό είναι να δημιουργούμε γι’ αυτά συνθήκες καλύτερης διαβίωσης και ευζωίας κι όχι απλά συνθήκες συγκαταβατικής και οριακής επιβίωσης. Μην βγάζετε τα ζώα συντροφιάς την καθιερωμένη ημερήσια βόλτα τους τις ώρες με τις υψηλές θερμοκρασίες. Προτιμήστε ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.
Μην αφήνετε τα ζωάκια σας μέσα σε σταθμευμένα οχήματα ούτε για λίγα λεπτά, είτε αυτά είναι στη ζέστη, είτε είναι σε σκιερό μέρος. Ο κίνδυνος ασφυξίας ελλοχεύει και σε περιπτώσεις που δεν το περιμένεις.
Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σας «πει» πολλά. Εκτός από τη φωνή τους, γαύγισμα νιαούρισμα, η ουρά και τα αυτιά δίνουν σήματα και κατευθύνσεις.
Οποιαδήποτε θέματα αντιμετωπίσετε επικοινωνήστε με το Φιλοζωικό Σωματείο της περιοχής σας. Μπορούν να σας δώσουν κάποιες κατευθύνσεις. Ο εθελοντισμός του καθενός από εμάς αποτελεί τον τρόπο και το μέσον προστασίας αυτών που δεν έχουν φωνή. Ένα μπολ είναι αρκετό να σώσει πολλές ζωές ζώων. Μην το αμελείτε.
Κάντε το βήμα και σώστε μια ζωή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ