Ο σύγχρονος Φιλέλληνας Erik Haupt ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης εν μέσω μεγάλης συγκίνησης

Επίτιμο Δημότη του Δήμου Νικολάου Σκουφά, ανακήρυξε σε λαμπρή τελετή στο Μνημείο Πεσόντων Φιλελλήνων τον πρέσβη της Ουγγαρίας Erik Haupt, την Κυριακή 20 Ιουνίου ο ομώνυμος Δήμος.

Στον χαιρετισμό της η δήμαρχος Ροζίνα Βαβέτση, ευχαρίστησε τον σύγχρονο Φιλέλληνα κ. Haupt, για την προσφορά του στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας και Ουγγαρίας, ενώ από την πλευρά του ο πρέσβης, συγκινημένος τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο η ανακήρυξή του σε επίτιμο Δημότη, σε μια ιστορική περιοχή όπως είναι ο Δήμος Ν. Σκουφά.

«Ιδιαίτερο χρώμα στην τελετή -τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου του Δήμου- έδωσε ο πρόεδρος της Εταιρίας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο οποίος ανέλυσε την συμβολή των Ούγγρων Φιλελλήνων στην Επανάσταση και τον Ουγγρικό Φιλελληνισμό.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαηλιού, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της εταιρίας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, μίλησε για την σημασία της Μάχης του Πέτα και την συμμετοχή των Ούγγρων μαχητών που έλαβαν μέρος σ’ αυτή».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται: «Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της επιτύμβια στήλης προς τιμήν των Ούγγρων Φιλελλήνων, η οποία βρίσκεται πλέον δίπλα στο Μνημείο Πεσόντων. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης».

Στην επιτύμβια στήλη έγινε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των Ούγγρων Φιλελλήνων υπό την παρουσία Ουγγρικού στρατιωτικού αγήματος. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ουγγρικής Πρεσβείας στη χώρα μας Laszlo Urban και ο ταξιάρχης της FRONTEX Josef Uhrin.

Τον πρόεδρο της Ελληνική κυβέρνησης εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων παρέστη ο βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας, ενώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εκπροσώπησε η βουλευτής του νομού και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη.

Το παρόν έδωσαν επίσης η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Σίμου, οι δήμαρχοι, Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο αντιδήμαρχος Αρταίων Κωνσταντίνος Χαρακλιάς και ο πρώην δήμαρχος Νικ. Σκουφά, Ευστάθιος Γιαννούλης. Σημαντική ήταν η παρουσία των Σωμάτων Ασφαλείας με τον διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, ταξίαρχο Χρήστο Σιόρεντα να εκπροσωπεί τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ταξίαρχο Γεώργιο Βασιλείου να δίνει το παρόν ως εκπρόσωπος του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Παραβρέθηκε ακόμα ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Δημήτριος Κοντογιάννης. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από το ΕΛΚΕΛΑΜ με παραδοσιακούς χορούς από την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ