Είναι τα κινούμενα εντυπωσιακά «κτήνη» με υψηλή καλλιτεχνία, που κόβουν την ανάσα όταν τα συναντούμε στους δρόμους των πόλεων, στις εξοχές, στις θάλασσες, παντού. Αγαπούν την άσφαλτο, αλλά αν χρειασθεί την θεωρούν «περιττή πολυτέλεια». Έχουν εκφοβιστική ομορφιά και μας συστήνονται πότε ως σύμβολα πλούτου και πότε ως απλά μέσα μετακίνησης. Δεν κρύβουν την υπεροχή τους, απεναντίας την επιδεικνύουν.
Δανείστηκαν το όνομα «αγροτικό» από τα μικρά τους αδέλφια, τα γνωστά και τίμια PICK UP. Άφησαν οριστικά πίσω τις εποχές που τις ειρωνεύονταν οι οδηγοί «εδάφους» ως στρογγυλά κουλούρια, που απλά κυλούσαν και προκαλούσαν δισκοπάθειες. Σήμερα είναι συνεπείς, ώριμες, «κρατούν» τον λόγο τους και καμιά σχέση δεν έχουν με την ατάκα του παραμυθιού ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Έγιναν η κινητήρια δύναμη που εκφράζει όχι ακριβώς μια άμεση ανάγκη, αλλά μια ανθρώπινη αδυναμία. Κι αυτό δεν είναι κακό, γιατί στη ζωή πηγαίνουμε πάντα προς τα πάνω.
Έχουν κουρσάτες αρετές, αιχμαλωτίζουν το συναίσθημα, ζωγραφίζουν στον δρόμο, εμπνέουν εμπιστοσύνη και παρακάμπτουν έξυπνα το άδικο φορολογικό σύστημα και, μάλιστα, θα έλεγα ότι επέβαλαν τους όρους τους… Υπήρξε στα προηγούμενα χρόνια της ακραίας οικονομικής κρίσης μια κάμψη στις πωλήσεις τους, αλλά από ό,τι φαίνεται σήμερα και πάλι προς τη δόξα τραβούν. Ένα προβληματάκι μόνο δυσκολεύει τα πράγματα: οι τράπεζες έπαψαν να χορηγούν τηλεφωνικά δάνεια χωρίς όρια…
Προικισμένες με εκπληκτικές ικανότητες, προσφέρουν πλουσιοπάροχα όλα τα καλούδια της νέας τεχνολογίας. Είναι άνετες, πολυτελείς, ψηλές, γεροδεμένες, αξιόπιστες, διαθέτουν μοντέρνα χειριστήρια, έχουν αέρα, φως και στιλ. Περιβάλλονται από μια αίγλη, προκαλούν το θαυμασμό και μαγνητίζουν τα βλέμματα σαν περνούν από δίπλα. Έχουν χώρους τεράστιους, άριστη οδική συμπεριφορά, επιδόσεις, ενεργητική και παθητική ασφάλεια και από εκεί πάνω βλέπεις τον κόσμο αλλιώς. Έχουν βέβαια ένα δικτατορικό εκτόπισμα στην άσφαλτο, αλλά αυτό δεν πειράζει! Τα τεράστια μηχανικά σύνολα που διαθέτουν με… κοπάδια από άλογα συντονίζονται πάντοτε με τους χτύπους της καρδιάς τού οδηγού. Η σχέση τους έγινε ερωτική, αγαπιούνται δυνατά τόσο πολύ που θαρρείς πως έγιναν ο ένας για τον άλλο. Δε μεταφέρεται απλά το κορμί, αλλά ταξιδεύει το μυαλό και η καρδιά. Έγινε η μούσα τους.
Πρώτη στο κιβώτιο και εμπρός για τους ουρανούς της ελευθερίας και των πτήσεων. Το θεριό θα γράψει χιλιόμετρα και οι επιβάτες στιγμές, μέρες, χρόνια. Θα καλύψουν οικογενειακές ανάγκες, επαγγελματικές δραστηριότητες, θα κάνουν ταξίδια μακρινά και διαπλανητικά… Θα μπουν σε περιπέτειες και θα βρεθούν κοντά στα αγρίμια, στα κακοτράχαλα, στα κορφοβούνια, τις ορθοπλαγιές, τις ρεματιές και σε τοποθεσίες με θέα. Θα γίνουν φίλοι με τα πουλιά -εκτός των κυνηγών-, τα δένδρα του δάσους, τα ψάρια των λιμνών.
Μέσα στα στενά περάσματα θα ρουφήξουν τους ήχους, τις εικόνες των τοπίων, τους μυρωμένους κρύους αέρηδες. Άλλοτε θα δοκιμαστούν σκληρά σε λάσπες, χιόνια, φουσκωμένα ποτάμια και άλλοτε στην πνιγηρή σκόνη. Κυρίαρχοι καβαλάρηδες με 4χ4 καλπασμό μέσα σε παραισθήσεις και σε χορούς πάθους και αδρεναλίνης. Οι γρατσουνιές και τα σημάδια στο αμάξωμα απαγορεύονται, γιατί πονούν περισσότερο από τις πληγές στο δέρμα. Λυπηρό το γεγονός ότι είναι λαίμαργες στα καύσιμα και χωρίς οικολογικές ευαισθησίες.
Οι «αγροτικές λιμουζίνες» δε χρειάστηκε να δώσουν καμία μάχη για να επιβληθούν. Μια χαρά τα πάνε στα… αλώνια και στα σαλόνια. Έχουν καθιερωθεί οριστικά στις εποχές μας, έγιναν τρόπος ζωής σε άλλη διάσταση κι ας είναι πανάκριβες και εισαγόμενες. Ε, παιδιά, προσοχή, σεβασμό στην χρήση της, όχι υπερβολές, όχι προκλήσεις, γιατί οι νόμοι της φυσικής είναι πάνω από εμάς. Και να θυμάστε: το καλύτερο και αξεπέραστο όργανο που διαθέτουν όλα τα αυτοκίνητα είναι το φρένο και οι οδηγοί τη γνώση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ