Την εμφάνισή της στην γειτονική Αιτωλοακαρνανία έκανε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΑΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, η ασθένεια «Βακτηριακό έλκος της Ακτινιδιάς».

Το βακτήριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, προκαλείται από τον επιβλαβή οργανισμό Pseudomonas syringae p.v. actinidiae και μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις με διακίνηση μολυσμένων φυτών προς φύτευση (φυτώρια), μολυσμένα καλλιεργητικά εργαλεία (πχ κλαδέματος) καθώς και με μολυσμένα οχήματα που φέρουν χώμα ή υπολείμματα φύλλων στους τροχούς και τα μέσα συσκευασίας (τελλάρα, bins).

Σε μικρές αποστάσεις μεταφέρεται από μολυσμένο οπωρώνα με τον άνθρωπο (παπούτσια που φέρουν λάσπες, ρούχα κλπ), τον αέρα, τη βροχή, την γύρη, το νερό ποτίσματος, τα ζώα, τα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, βλαστοί κλπ).

Η ΔΑΟΑΚ επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά γι’ αυτό και συνιστάται στους παραγωγούς να κάνουν συχνή επιθεώρηση των δέντρων για τον εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων και να χρησιμοποιείται υγιές και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό (με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο) για την εγκατάσταση νέων οπωρώνων».

«Το βακτήριο-προστίθεται- είναι καταστρεπτικό για την καλλιέργεια ακτινιδιάς και ενδεχόμενη εμφάνισή του στην περιοχή μας θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες.

Οι φυτουγειονομικοί ελεγκτές της ΔΑΟΚ Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, επισημαίνεται, είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου για περαιτέρω οδηγίες και υποδείξεις».

Με την ανακοίνωσή της για την εμφάνιση της ασθένειας στην Αιτωλοακαρνανία, η ΔΑΟΑΚ ενημερώνει όλους τους παραγωγούς ακτινιδίων καθώς και όλους όσοι διακινούν καρπούς και φυτά ακτινιδιάς, όπως εξαγωγείς φυτωριούχους, Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμούς κλπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ