Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, σχετικά με την ανάγκη για άμεση στήριξη των μη επιδοτούμενων μακροχρονίως ανέργων.
Ειδικότερα τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων έχουν πληγεί όλοι οι τομείς της οικονομίας, η αγορά εργασίας και το εργατικό δυναμικό. Παρόλο που η Κυβέρνηση έχει λάβει ορισμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους, τους μακροχρόνιους ανέργους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, δεν τους έχει συμπεριλάβει σε κανένα μέτρο στήριξης.
Επιπλέον επισημαίνουν ότι σε μια τέτοια περίοδο βαθιάς ύφεσης, με τους δείκτες ανεργίας, βάσει στοιχείων του Απριλίου, να ανέρχονται στους 570.636 μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν εργασία – εις μάτην – και 43.000 σε αυτούς που δεν αναζητούν, η Πολιτεία αδιαφορεί, παρά και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής για ουσιαστική στήριξη των ανέργων, πλην της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ, για 155.000 από αυτούς.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για τις προθέσεις τους να εκπονήσουν ένα Πρόγραμμα Εργασιακής Επανένταξης των μακροχρονίως ανέργων που αναζητούν εργασία, για την πρόθεσή τους να χορηγήσουν σ’ αυτούς οικονομική ενίσχυση, αλλά και ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας πάνω από 24 μήνες, καθώς επίσης για τις προθέσεις τους να ληφθούν και άλλα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς: Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη
Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Η κυβέρνηση αντί να αδιαφορεί για τους μακροχρόνια άνεργους, οφείλει να υλοποιήσει άμεσα ένα πρόγραμμα πραγματικής προστασίας τους για την εργασιακή επανένταξη και την άμεση οικονομική ενίσχυσή τους».

Κύριοι Υπουργοί,

Η πανδημία του κορωνοϊού – COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα όλους τους τομείς της οικονομίας, τους κλάδους της αγοράς εργασίας και το εργατικό δυναμικό που δραστηριοποιείται σε αυτούς καθώς και τους ανέργους.
Η Κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους, πλην όμως, πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες αποκλείστηκαν από τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί έως τώρα.
Συγκεκριμένα, άγνωστο παραμένει αν η Κυβέρνηση προτίθεται να μεριμνήσει για τους μακροχρόνιους ανέργους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν ούτε ταμείο ανεργίας, ούτε μπορούν να βρουν δουλειά παρά τις προσπάθειές τους.
Η έλλειψη επαρκών μέτρων ενίσχυσης των μη επιδοτούμενων μακροχρονίως ανέργων έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.
Είναι αυταπόδεικτο ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι ανήλθαν σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου σε 570.636 που αναζητούν εργασία,(επιπλέον 43.000 δεν αναζητούν) και η στήριξη από την Πολιτεία περιορίστηκε στους 155.000 με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ.
Επιπλέον οι μακροχρονίως άνεργοι είναι εκτός πεδίου στήριξης της Κυβέρνησης και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι καταστροφικές για αυτούς.
Επειδή είναι χρέος της Πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθούν έγκαιρα, αποτελεσματικά και με επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών και
Επειδή με πάρα πολλές παρεμβάσεις μας έχουμε επισημάνει την ανάγκη να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους μακροχρονίως ανέργους,

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να εκπονήσετε Πρόγραμμα Εργασιακής Επανένταξης των 570.636 μακροχρονίως ανέργων, που αναζητούν εργασία;
2. Προτίθεστε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να χορηγήσετε οικονομική ενίσχυση στους μακροχρονίως ανέργους, και ιδιαίτερα όσων είναι άνεργοι πάνω 24 μήνες και δεν στηρίχθηκαν καθόλου από την Πολιτεία;
3. Ποια άλλα πρόσθετα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να ενισχυθούν οι μακροχρονίως άνεργοι και οι οικογένειές τους;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ