Οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελληνική και Αλβανική περιοχή, αποτέλεσε το αντικείμενο του επιστημονικού συνεδρίου του έργου Eco-Fish στο πλαίσιο Interreg Ελλάδας – Αλβανίας (πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη).
Ο πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, αναφέρθηκε στις πρακτικές παρακολούθησης περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην υδατοκαλλιέργεια, αλλά και στις πρακτικές αξιολόγησης του κύκλου ζωής του άνθρακα που εφαρμόστηκαν σε επιλεγμένες ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα και την Αλβανία. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτυχή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου και της επιχειρηματικής κοινότητας σ’ έναν τομέα που αποτελεί προτεραιότητα στη διασυνοριακή περιοχή των δύο χωρών.
Η κοσμήτορας του Τμήματος Γεωπονίας του ίδιου Πανεπιστημίου, Αθηνά Τζώρα, υποστήριξε την υλοποίηση του έργου Eco-Fish και συγκεκριμένα την ανάπτυξη κατάλληλων, επιστημονικά αποδεκτών εργαλείων για την παρακολούθηση και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας. Η γενική επισκόπηση και τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή του Τμήματος, επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, Ιωάννη Σκούφο, ο οποίος ανέλυσε τα αποτελέσματα και την παραγωγή καινοτομιών στις τεχνολογίες υδατοκαλλιέργειας στις διασυνοριακές περιοχές Ελλάδας – Αλβανίας.
H επίδραση της διατροφής στο οικολογικό αποτύπωμα των ιχθυοκαλλιεργειών, παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον επίκουρο καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ηλία Γιάννενα.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, Ευάγγελος Κωνσταντινίδης, ανέλυσε τον κύκλο ζωής του άνθρακα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εκτροφής τσιπούρας στην Σαγιάδα και τη Νότια Αλβανία.
Μετά την ανοιχτή συζήτηση, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοινή πεποίθηση ότι το Eco-Fish είναι ένα καινοτόμο έργο που θα υιοθετηθεί και θα χρησιμοποιηθεί πολύ σύντομα από τους ιχθυοκαλλιεργητές και των δύο χωρών, προσθέτοντας αξία στην αλιευτική βιο- μηχανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ