Από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Αμυρά, δόθηκε η υπ’ αριθμ.: 30128/1355/12-5-2021 απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας.
Στην ερώτησή του ο κ. Γκόκας ανέφερε αναλυτικά τα σφάλματα και τις παραλείψεις που είχαν διαπιστωθεί κατά την προανάρτηση του Κτηματολογίου στην ΠΕ Άρτας, καθώς και τα προβλήματα στους Δασικούς Χάρτες. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν απορριφθεί δικαιώματα πολιτών επί εκτάσεων, χωρίς κάποια δικαιολογία, ολόκληροι οικισμοί εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και η διαδικασία ελέγχου με κωδικούς Taxis net υπολειτουργεί.
Επιπλέον τόνιζε ότι οι αναμορφωμένοι Δασικοί Χάρτες περιέχουν σοβαρά λάθη και αστοχίες, καθώς έχουν αντλήσει στοιχεία από παλιές αεροφωτογραφίες, προκαλώντας προβλήματα σε ολόκληρους οικισμούς, σε ιδιοκτήτες, σε κτηνοτρόφους, αγρότες και επιχειρήσεις.
Κατά την απάντησή του ο κ. Υφυπουργός, κάνει λόγο ότι με νομοθετικές παρεμβάσεις και τη σύσταση ομάδας εργασίας, με καταρτισμένους επιστήμονες, προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά την κύρωση των Δασικών Χαρτών με κυριότερα εξ αυτών, τους δασωμένους αγρούς και τις πρώην δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί.
Επίσης σημειώνει ότι η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων πραγματοποιείται με αίτηση πρόδηλου σφάλματος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση από τον πολίτη, και σε περίπτωση απόρριψης μετατρέπεται σε αντίρρηση, που εφόσον δικαιωθεί θα επιστρέφεται το τέλος.
Ταυτόχρονα ο κ. Υφυπουργός αναφέρει ότι θα κατατεθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των σφαλμάτων κατά το είδος χαρακτηρισμού της γης, για παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων και για τη μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Ενώ για τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων.
Επίσης ενημερώνει τον κ. Γκόκα ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις για τις αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών, οφείλονται στο πλήθος των αντιρρήσεων, πάνω από 174.000, που είχαν συσσωρευθεί από το 2017, οι οποίες έπρεπε να διευθετηθούν.
Από τη πλευρά του, ο κ. Γκόκας δηλώνει ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την προανάρτηση του Κτηματολογίου και την ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι πάρα πολλά και πολύ σοβαρά. Αυτό προκύπτει και από την απάντηση του κ. Υφυπουργού, και την παραδοχή για την ανάγκη πολλών πρόσθετων νομοθετικών παρεμβάσεων και ενεργειών που υπάρχει και αναφέρονται σχετικά. Ενώ στην πορεία είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και επιπλέον αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Επίσης ο κ. Γκόκας δηλώνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν και διαπιστώνονται καθημερινά, με στόχο τόσο τη μέγιστη δυνατή μείωση της ταλαιπωρίας για τους πολίτες, όσο και τον περιορισμό στο ελάχιστο της οικονομικής τους επιβάρυνσης, κατά τη διαδικασία για την τελική αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων στο Κτηματολόγιο και στους Δασικούς Χάρτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ