Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, σχετικά με την επιβεβλημένη ανάγκη για άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου και των ειδικών ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, λόγω κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι αμφιβολίες του αγροτικού κλάδου σε σχέση με τις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και γάλακτος που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκαν.

Επίσης αναφέρουν ότι, εγκαίρως το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει ότι οι παλινωδίες του Υπουργείου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχουν αντίκτυπο στις ενισχύσεις των παραγωγών-κτηνοτρόφων και από τη πλευρά τους οι ενώσεις, αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, κάνουν λόγο για εμπαιγμό της Πολιτείας, καθώς σε μία τόσο δύσκολη περίοδο υπάρχουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις.

Ταυτόχρονα τονίζουν ότι οι πληρωμές των δικαιούχων μετατέθηκαν για μετά το Πάσχα, χωρίς όμως να υπάρχει και κάποιο συγκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των παραγωγών δεν έχει ανοίξει ακόμα και σε πρόσφατη ανακοίνωση των αρμοδίων ανέφεραν ότι η χρηματοδότηση θα καταβληθεί μέχρι τις 31/12/2021.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής γνωρίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, που με τεράστιες δυσκολίες καλούνται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους ρωτούν τον κ. Υπουργό για τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσει, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό οι συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις ειδικές ενισχύσεις, λόγω κορωνοϊού.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό

 

ΘΕΜΑ: Εμπαιγμός αγροτών και κτηνοτρόφων. Άμεση πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου  και ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού.

 

Οι φόβοι και οι αμφιβολίες σύσσωμου του αγροτικού κόσμου επιβεβαιώνονται, αφού παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και εξαγγελίες  μετατέθηκαν ουσιαστικά για μετά το Πάσχα, οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και γάλακτος που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε βοοειδή και αιγοπρόβατα.

Οι ενώσεις, οι φορείς και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό της Κυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι τέτοιο καιρό οι εν λόγω ενισχύσεις είχαν καταβληθεί.

Το Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα είχε επισημάνει ότι οι παλινωδίες του Υπουργείου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στις ενισχύσεις των παράγωγων-κτηνοτρόφων, οι οποίοι τηρούν ευλαβικά τις υποχρεώσεις τους.

Ταυτόχρονα, ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού συνολικού ποσού 24,2 εκατ. ευρώ για υπαίθριο καρπούζι (140 ευρώ το στρέμμα), καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα (205 ευρώ το στρέμμα), θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε ντομάτες (500 ευρώ το στρέμμα) και αγγούρια (210 ευρώ το στρέμμα) και βουβαλοτροφία, μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι παραπέμπονται για πληρωμή μετά το Πάσχα, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού πρώτα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των παραγωγών, για την οποία από το υπουργείο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Η μόνη αναφορά επί της πληρωμής των δικαιούχων έγινε με πρόσφατη ανακοίνωση ότι «η χρηματοδότηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 31/12/2021» !!!

Επειδή οι κτηνοτρόφοι από τον Έβρο ως την Κρήτη βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν μετά μεγάλων δυσκολιών να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους και

Επειδή οι αγρότες παραγωγοί της χώρας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και χρειάζονται τη στήριξη που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση

 

Ερωτάσθε κ Υπουργέ:

 

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να καταβληθούν το νωρίτερο και αμέσως μετά το Πάσχα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου;
  2. Προτίθεστε και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να καταβάλλετε τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ